Salkić je reagirao povodom današnjeg obavještenja načelnika Općine Bratunac Srđana Rakića, koji je obavijestio sve jedinice lokalne samouprave u Bratuncu "vezano za proslavu 9. januara Dana Republike Srpske da u skladu sa svojim mogućnostima istaknu zastave Republike Srpske na svoje objekte". Rakić se u svom dopisu pozvao na dopis Ministarstva uprave i lokalne samouprave od 23. decembra. 

Salkić ističe da je "ovakvo ponašanje neprihvatljivo, ali da je ono prisutno zbog činjenice da nema sankcije za one koji krše odluke Ustavnog suda i Dejtonski mirovni sporazum".

- Osim sto je neustavan i nezakonit čin, obilježavanje 9. januara je nastavak psihološkog i sigurnosnog pritiska na Bošnjake u ovom djelu naše domovine. Nastavak obilježavanja 9. januara je poziv nadležnim institucijama da konačno počnu raditi svoj posao i kažnjavati one koji krše odluke Ustavnog suda BiH i koji svoji postupcima ugrožavaju sigurno okruženje za povratnike sto je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom - zaključuje Salkić.