open-navfaktor-logo
search
Uputila pojašnjenje
Samra Ćosović Hajdarević: "Nisam tražila kažnjavanje učesnika protesta, već onih koji su prekršili propise"
Samra Ćosović Hajdarević, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo reagirala je saopćenjem za javnost povodom medijskih natpisa vezano za njenu inicijativu i pitanja koja se tiču subotnjeg protestnog okupljanja u Sarajevu.
19.05.2020. u 21:09
get url
text

Mediji su, naime, objavili kako ova kantonalna zastupnica "traži da se kazne svi koji su učestvovali u mirnim protestima protiv održavanja mise za žrtve Bleiburga".

Ćosović u reagiranju ističe da su mediji njenu inicijativu pogrešno interpretirali i izvukli iz konteksta, te navodi kako zbog toga ima potrebu javnosti obrazložiti šta i iz kojeg razloga je inicirala.

- Kao prvo, nisam ja tražila da se prekršajno sankcionišu učesnici protesta protiv blajburške mise, nego oni koji su učešćem na istom prekršili propise - razlika je ogromna. Tražila sam i od organa odgovor na pitanje da li se organizator obratio Kriznim štabovima, MUP-u, Ministarstvu saobraćaja i da li je dobio dozvolu za ono epidemiološki rizično okupljanje. Odgovor sam dobila od Ministra saobraćaja da, nažalost, nisu imali saglasnost - navela je Ćosović Hajdarević.

To je, kako dodaje u reagiranju, tražila kao majka troje djece, koja su više od dva mjeseca u kući zbog koronavirusa i naredbi štabova u vezi sa njim.

- To sam tražila kao kćerka koja nije vidjela svoje roditelje sedmicama iz istih razloga, to sam tražila kao građanka koja se od proglašenja stanja pandemije i uvođenja mjera istih strogo pridržavala, a u konačnici to sam tražila i kao zastupnica čiji su glasači za puno manje prekršaje nego što je slučaj sa organizacijom i učestvovanjem u masovnom skupu bez mjera zaštite i preporučene distance, dobijali ogromne kazne - navela je Ćosović Hajdarević.

Dodala je kako "jednostavno, ne može policija provoditi represivne mjere spram nekih kategorija, a kršenje propisa od bilo koje druge, tolerisati".

- Evo da iz nekih razloga zanemarimo eklatantno kršenje propisa, ali pitam i vas ko će u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša odgovarati za to, a veliki broj učesnika nije imao maske niti se pridržavao naredbi? Pitam se da li ove mjere i zabrane važe za sve građane u KS isto? I na kraju, želim naglasiti da ova inicijativa i pitanja u vezi sa istomnjom, aposolutno nemaju nikakvu poveznicu sa motivima tog okupljanja, nego isključivo sa razlozima koje sam navela u ovom tekstu, ali i tekstu same inicijative. Postoji stenogram, kao i videozapis koji to mogu dokazati - navela je Ćosović Hajdarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.