open-navfaktor-logo
search
Razočarana i ljuta
Sanela Prašović Gadžo oplela po SFF-u i kolegama: Ove eksperte morala bi UEFA angažirati, zašto svi šute, čega se boje
02.08.2020. u 14:19
get url
text

Sanela Prašović Gadžo, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, poznata je i po svojim objavama na društvnim mrežama. Tako se, između ostalog, oglasila i povodom najave organizatora SFF-a da će filmske predstave na otvorenom biti organizirane tako da će sjedišta biti podijeljena u pet zona po 100 stolica. 

Uz opasku da je fan i posjetitelj filmskih projekcija Sarajevo Film Festivala, otkako on postoji, navela je da joj je povod za reakciju fotografija kina Metalac koja je objavljena i trenutna epidemiološka situacija. 
Medjutim, gledam ovu fotografiju maloprije i razmisljam o trenutnoj epidemioloskoj situaciji.

- Sad kad vidim ovu fotografiju i manipulaciju na istoj, onda razmišljam da svi mogu tako šta god žele organizovati. Postavi se ogradica između i ogradi po 100 osoba. I eto ga. Pošto je u zatvorenom prostoru zabrana okupljanja više od 50 osoba, mi recimo sjednicu Predstavnčkog doma možemo organizovati isto ovako u dvorani Skenderija. Pregraditi  dvoranu ovim gradicama. Po 50 u ograđenom. I svi problemi riješeni.

Naravno da mi to nećemo uraditi.

I naravno da je ovo, što SFF radi, izigravanje sistema, mjera, Kriznih štabova i samih građana.

Zao mi je što sam dovedena u situaciju da kritikujem SFF ali moram jer ako se ovo dozvoljava onda nam ne treba više nikakva mjera. Onda sve možemo. Eksperte iz SFF i Kriznog štaba koji je ovaj model okupljanja dozvolio, morala bi recimo UEFA angažirati da im pregrade ogradicama stadione pa da publika bude u boxovima po 50 osoba i da navijaju uživo fino. Isto tako organizatori koncerata ili teniskih mečeva ili ... ma po ovom našem sarajevskom modelu moze sve. Stavite maskice, dezinficirajte ručice i ogradica je tu da riješi sve probleme. Cijelom svijetu ovo možemo prodati kao rješenje.

I spremiti se nakon trocifrenog na skok od četiri cifre novooboljelih svakog dana ( ako bude imao ko da testira sve bolesne ).

I znate sta je samo veći problem od ovoga? Problem je strah. Da budem precizna, problem je što se vlast plaši reakcije vlasnika kafana, nargilana, restorana, organizatora manifestacija i događaja kulturnih i vjerskih... Vlast se plasi zbog ekonomije kazati koja mjesta su nam klasteri.

Dragi Krizni štabovi i strucčnjaci, neće vam trebati ekonomija jer je neće ni biti kad uletimo u španjolski ili talijanski scenario. A u punom zamahu smo prema njima.

Tužna sam što se kolege politicari plaše. Svi šute kao da im je neko zalijepio usta. Ja razumijem da idemo u izbore u novembru ali ne razumijem to što ne shvatate da su životi tih građana koje predstavljate po skupštinama, parlamentima i vladama, važniji od te vaše političke kalkulacije "bolje je da se ne zamjeramo nikome". Jadna je politika kojoj je predizborni rejting važniji od života i zdravlja građana. Nastavite da šutite. A ja ću nastaviti da ponavljam da Krizni štabovi moraju upravljati krizom u kojoj nam umiru građani. Ovo čemu sada svjedocimo sve je drugo osim upravljanja krizom, napisala je, između ostlaog na svom FB profilu Sanela Prašović Gadžo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.