open-navfaktor-logo
search
Vožnja u sitne sate
Sarajevo: Zbog prebrze vožnje kažnjeno 166 motociklista, a zbog prevelike buke...
U proteklih šest mjeseci policija je kontrolisala 212 vozača motocikla i kažnjeno je 166
18.07.2019. u 07:35
get url
text

Sa početkom proljeća probude se i motociklisti u Sarajevu, a neki od njih pogotovo u kasnim noćnim satima počinju sa uznemiravanjem građana koji od buke njihovih mašina ne mogu spavati.

Uz to kreću utrke, ne poštuje se ograničenje brzine i prolaze kroz crveno svjetlo ugrožavajući sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju.

Građani pitaju gdje je policija da spriječi to divljanje, pa smo se obratili MUP-u Kantona Sarajeva da nam kažu šta poduzimaju u ovim situacijama.

Policija od maja do septembra pojačava kontrole na gradskim ulicama kada se najviše kreću motocikli i kažu da znaju za probleme koje stvaraju neki od njih u saobraćaju.

- U proteklih šest mjeseci policija je kontrolisala 212 vozača motocikla i kažnjeno je 166, a upozorena su 183 vozača zbog nedozvoljene brzine. Zbog stvaranja prevelike buke kontrolisana su četiri vozača motocikla i izdata su im četiri prekršajna naloga – kazali su za Faktor iz Press službe MUP-a KS.

Policija posebno u večernjim satima kontroliše motocikliste i pored upozorenja piše im kazne po odredbama Zakona o saobraćaju.

Najmanja kazne za prekoračenje brzine iznosi 50 maraka za sve učesnike u saobraćaju, pa i motocikliste. Bude tu kazni i od 100 maraka i oduzimanjem dva kaznena boda i jedan mjesec zabrane upravljanja vozilom.

Ako se dozvoljena brzina prekorači 30 kilometara, onda je kazna 400 maraka uz oduzimanje vozačke na dva mjeseca i dva kaznena boda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.