open-navfaktor-logo
search
Solidarnost
Sarajevska općina Stari Grad izdvojila 10.000 KM za pomoć općini Foča-Ustikolina
Zbog poplava koje su februaru zahvatile općinu Foča-Ustikolina, usljed izljevanja rijeke Koline, potpuno je onesposobljen most u selu Pobirjanovići, Mjesna zajednica "Jabuka".
21.05.2021. u 18:39
get url
text

Stanovnicima ovog i okolnih sela bila je prekinuta putna komunikacija, a općinske vlasti uspjele su ga privremeno osposobiti samo za pješački saobraćaj i manja vozila.

Općina Stari Grad Sarajevo je tim povodom izdvojila 10.000 KM kako bi se pomoglo stanovnicima tog naselja, a općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić pozvao je i druge općine da djeluju putem Civilne zaštite i upute pomoć, "jer općinama sa manjim brojem stanovnika i manje razvijenom privredom pripadaju manji iznosi sredstava posebne naknade".

- Naša pomoć nije bila upitna i Štab je odmah prihvatio moj prijedlog, jer kao lokalna zajednica sa više sredstava za posebne naknade moramo pomagati ugroženim stanovnicima koliko možemo - dodao je.

Zahvalnost načelniku Hadžibajriću isakazao je načelnik općine Foča-Ustikolina Mujo Sofradžija.

- Situacija u općini je zaista veoma teška tako da će nam pomoć Općine Stari Grad stvarno dobro doći - kazao je Sofradžija.

Općina Foča-Ustikolina ima oko 1.500 stanovnika, a godišnji budžet općine je oko 1,5 miliona maraka. Procijenjena šteta uzrokovana poplavama u februaru ove godine iznosi 166.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.