Njegovan je sinoć naglasio kako se nada "da ovo nije početak sankcionisanja srpskih sportista", no u pitanju je nešto sasvim drugo, što su objasnili iz TSBiH.

- Taekwondo savez Bosne i Hercegovine, Izvršni odbor za WT - olimpijski taekwondo sport, objavljuje demant na izjavu predsjednika Taekwondo saveza RS i člana predsjedništva Taekwondo Saveza BiH Branislava Njegovana, te obavještava cjelokupnu javnost da je do neizdavanja viza za članove taekwondo reprezentacije Bosne i Hercegovine došlo zbog novonastale situacije u Ukrajini, o čemu je Savez i obavješten od strane organizatora.

Predsjednik Taekwondo saveza RS, i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Branislav Njegovan, kazao je u javnim istupima da vize nisu dobili samo članovi reprezentacije koji dolaze iz jednog bh. entiteta, što nije istina.

U zvaničnom odgovoru Ambasade Velike Britanije, navedeno je da se vize za Katarinu Kraišnik i Zoranu Sandić nalaze u proceduri izdavanja, te da nisu odbijene.
Katarina Kraišnik je članica Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo i članica Taekwondo saveza Federacije BiH, te ni na koji način nije povezana sa Taekwondo savezom RS - naglašeno je iz TSBiH.

VEZANI TEKST - Teorija zavjere: Da li su uvedene sankcije za reprezentativke BiH iz entiteta RS?

Predsjednik taekwondo saveza FBiH i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić naglašava da viza nikome nije odbijena, već su iste u proceduri izdavanja.

- Predstavnici olimpijskog Taekwondoa iz Taekwondo saveza BiH potreseni su činjenicom da vize nisu stigle na vrijeme, te su na sve načine pokušavali doći do istih.

Taekwondo savez BiH izražava žaljenje što se sport i djeca zloupotrebljavaju u političke svrhe, te što se medijski prostor koristi za plasiranje netačnih informacija.

Taekwondo savez BiH godinama gradi imidž kredibilnog saveza koji je prepoznat kao jedan od najorganizovanijih među svim sportovima, te nam ovakvi istupi štete ugledu i nisu dosljedni razine na kojoj se Savez nalazi - istakao je Šarić.

Naglašeno je kako članovi reprezentacije BiH Petra Ždero i Dinko Šegedin, osim državljanstva BiH, posjeduju i državljanstvo Hrvatske, pa im za ulazak u Veliku Britaniju nije potrebna viza, te Savez nije imao potrebe aplicirati za iste.

- Nedžad Husić i trener reprezentacije Haris Husić dobili su vize, a napominjemo da je trener Haris Husić svoju vizu morao u ponedjeljak uzeti u Beogradu, da bi u utorak stigao na let iz Splita.

S obzirom na to da Zorana Sandić putuje u četvrtak (19. maja 2022. godine), još postoji mogućnost da se njena viza preuzme u toku dana prije ulaska u BiH, što se desilo u slučaju trenera Harisa Husića.

Izražavamo nadu da će najbolji predstavnici taekwondo sporta iz Bosne i Hercegovine nastupiti na Evropskom prvenstvu i ostvariti vrhunske rezultate - saopćeno je iz Taekwondo saveza BiH.