open-navfaktor-logo
search
Poslije sastanka u RS
Šarović: Izjava predsjednika Srbije o BiH je takva da Dodik mora da se ozbiljno zamisli
Lideri opozicionih stranaka u Republici Srpskoj održali su danas sastanak u Istočnom Sarajevu. Mirko Šarović, lider SDS-a, kazao je kako su razgovarali o inicijativama Milorada Dodika za "vraćanje nadležnosti RS-u".
19.10.2021. u 18:14
get url
text

Šarović je rekao da se "snažno suprotstavljaju svakoj aktivnosti bilo koga u ovoj zemlji, uključujući Dodika, koja dovodi u opasnost sigurnost u BiH cijelu RS i priziva haos i raspirivanje krize".

- Nemamo problem s prijenosom nadležnosti s nivoa BiH na RS, ali one moraju biti legitimne. Jednostrane odluke koje bi prizivale rat su apsolutno neprihvatljive. Nemamo ništa protiv, ali postoji način kako se to radi. Nasilno, bilo koji koraci koji bi doveli u pitanje živote ljudi, su neprihvatljivi - rekao je Šarović.

Osvrnuo se na izjave Aleksandra Vučića i Rusije koji su kazali da "Dejtonski mirovni sporazum nema alternativu".

- Izjava predsjednika Srbije je takva da predsjednik SNSD-a mora da se ozbiljno zamisli. Poručio je da je za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, suvereniteta i integriteta BiH i RS i da je za njega neprihvatljiva bilo kakva jednostrana odluka koja bi dovela u pitanje mir i sigurnost u BiH, ali i mir i sigurnost u cijelom regionu. Pred nama je dramatičan trenutak - rekao je Šarović.

Kazao je kako je krajnji cilj "ovih političkih partija da prenesu krizu u 2022. godinu kako bi podigli tenzije i kod birača, kako bih ih mobilizovali i dali glas za njih". Istakao je kako se zbog toga svi trebaju okrenuti drugim stvarima.

Razgovaralo se danas i o realizaciji zaključaka sa posljednjih protesta opozicije u Banjaluci za što je bio rok 15 dana da vlast ispuni. Tema su bili i vanredni izbori za gradonačelnika Prijedora.

- Nastavljamo s pripremama protesta i aktivnosti nakon jer vlast u RS nije ispunila nijedan zahtjev. Ni kada su u pitanju ostavke ili pokretanje postupaka protiv onih koji su izvršili zloupotrebe u procesu nabavke, posebno u vrijeme pandemije koje se odnose i na kiseonik, respiratore i medicinske opreme itd. Nije se ispunio zahtjev ni sprečavanje medijskog mraka u RS - rekao je Šarović.

U ponedjeljak će organizovati širi sastanak. Poručili su da nema odustajanja i da se mora uspostaviti potpuna odgovornost za sva dešavanja u proteklom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.