Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je danas delegaciju Radne grupe za područje zapadnog Balkana (COWEB).

Džaferović je upoznao članove delegacije COWEB-a s aktuelnim koracima koje je Predsjedništvo BiH poduzelo kako bi se primijenile preporuke iz Mišljenja Evropske komisije i zadužilo Vijeće ministаra BiH da napravi Mapu puta za njihovu realizaciju.

Članovi delegacije COWEB-a su ponovili podršku evropskom putu BiH i naglasili da je usvajanje Mišljenja Evropske komisije ključan momenat za zemlju, jer predstavlja potvrdu onoga što je do sada urađeno, a i određuje pravce buduće saradnje. Osvrnuli su se na opći politički i ekonomski razvoj zemlje, te proces stabilizacije i prиdruživanja, koje se nalaze u okviru ekspertskog djelovanja grupe. Istaknuto je opredjeljenje da se aktivnije djeluje nakon usvajanja Mišljenja Evropske komisije u narednom periodu finskog predsjedavanja Vijećem EU.

Uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastanku je prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić, dok je uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.