open-navfaktor-logo
search
Prvomajska protestna šetnja
Šatorović: Poslodavci ostvarili četiri milijarde KM profita, radnici jedva kupuju hljeb, hiljade ih trenutno traži način da ode
U ovom trenutku hiljade naših kolega i kolegica traži način da napusti Bosnu i Hercegovinu. Preduzeća u FBiH su prošle godine imala skoro četiri milijarde KM čistog prihoda, nakon svih rashoda, a poslodavci kažu da nema novca za povećanje plaća. Ali mi nećemo odustati da minimalac bude 1.000 KM.
01.05.2023. u 13:01
get url
text
get url
text

Ovo je poručio danas Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada. Sindikat je, s ciljem izražavanja nezadovoljstva, organizirao i protestnu šetnju do Parlamenta FBiH.

Stranim radnicima bolji uvjeti

- Međunarodni praznik rada za radnike i radnice u našoj zemlji već godinama je najmanje praznik. I ovaj Prvi maj dočekujemo u teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji. U ovom trenutku hiljade naših kolega i kolegica traži način da napusti ovu zemlju. Otišlo je stotine hiljada prije njih. Poslodavci se žale da nema dovoljno radne snage, žele dovesti radnike iz Afrike i Azije. Nemamo ništa protiv slobode kretanja radnika. Ono protiv čega smo je činjenica da naši poslodavci nisu spremni našim ljudima ponuditi uvjete kakve nude stranim radnicima. Nećemo prihvatiti da se naši radnici smatraju kao trošak, a ne kao oni koji istim tim poslodavcima omogućuju lagodan život - kazao je Šatorović u obraćanju javnosti. 

Istakao je da su ukupni prihodi privrednih društava u FBiH u 2022. iznosili nešto više od 68,3 milijarde KM, što je za 11,99 milijardi KM više nego 2021. godine, a od toga je čisti prihod, nakon svih rashoda, skoro četiri milijarde KM.

{$galerijaFotografija}

- A kažu da nema novca za povećanje plaća - dodao je Šatorović. 

Kazao je da je Vlada FBiH prethodnih godina činila sve da uruši radnički pokret, te da su išli naruku poslodavcima koji su branili sindikalno organiziranje tako da danas nemaju potpisan Opći kolektivni ugovor za teritoriju FBiH, niti postoje kolektivni ugovori u velikom broju oblasti. 

- Kažu da je nerealna minimalna plaća od 1.000 KM. Sve to govore u odijelima koja koštaju deset minimalnih radničkih plaća dok planiraju na kojoj će egzotičnoj destinaciji provesti odmor. Prešućuju da na račun tih radnika bilježe višemilionske profite. Goste se kavijarom i jastozima dok radnici jedva kupuju hljeb i mlijeko. Nisu partiotizam samo zastave na jarbolima, već i pošteno plaćanje radnika, sigurna i kvalitetna radna mjesta - poručio je Šatorović. 

Rekao je da je enorman rast cijena doveo do toga da je potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec sve bliža iznosu od 3.000 KM, a u nju pri tome nisu uračunati krediti koje građani otplaćuju, niti je uračuna najam stanova.

VEZANI TEKST - Trgovci ostavili poruke pred institucijama BiH i FBiH: Danas oni ne rade, a mi ih pitamo...

- Prosječna plaća ne pokriva ni pola, a minimalna ni petinu potrošačke korpe. Ona minimalna od 1.000 KM nije dostatna, ali bi bila velika pomoć desecima hiljada radnika koji danas dobijaju sramotnih 596 KM. Tim iznosom počastila je Vlada FBiH radnike i odredila da im je dovoljan. 

Nećemo odustati od borbe za zakon o minimalnoj plaći od 1.000 KM. Nacrt zakona je usvojen 5. oktobra 2022. godine, prošao je javnu raspravu i sada očekujemo od novoformirane Vlade FBiH da sumira javnu raspravu i vrati zakon u parlamentarnu proceduru, a zastupnici da ovu cifru amandmanima dodatno poboljšaju - dodao je Šatorović. 

Naglasio je da će od nove vlasti tražiti i zakon o radu koji će ići u korist radnicima, potpisivanje kolektivnih ugovora, podzakonske akte kako bi počela puna primjena zakona o zaštiti na radu. Tražit će i diferenciranu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) jer nije normalno da se isti iznos poreza plaća na luksuzne automobile i hljeb, a borit će se i za takozvani "plavi dizel".

Rušenje sindikata

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti danas je također organizirao protestnu šetnju. Na pitanje gdje su metalci, rudari, Šatorović je istakao da će do Parlamenta FBiH prošetati predstavnici industrijskih sindikata.

Šatorović je istakao da jesu danas trebali imati zajedničko obilježavanje 1. maja, ali da je čudo da su opstali imajući u vidu osam godina rušenja sindikalnog pokreta koje je radila Vlada FBiH. 

Miralem Topalović, sindikalac iz firme Cimos i član Upravnog odbora Sindikata metalaca BiH, kazao je da je problem jer je "politika ušla u pojedine članove, prodali su se neki predsjednici granskih sindikata i više su sjedili s poslodavcima i slušali poslodavce nego članove".

Kazao je da su uvjeti u metalnom sektoru bolji, ali ima firmi pod stečajem i pred zatvaranjem, te da u namjenskoj industriji samo dvije fabrike rade kako treba.

Dodao je da ima radnika koji od 2019. godine nisu primili bruto, već samo neto plaću, što znači bez doprinosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.