open-navfaktor-logo
search
Goražde
Savjetodavni odbor INOBiH: Vrijeme je za plaćanje informacija o lokacijama grobnica
Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine danas je u Goraždu organizovao Okrugli sto na temu "Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini", a tim povodom je organizovana i press konferencija.
31.05.2022. u 13:28
get url
text

Istaknuto je da je u Bosni i Hercegovini pronađeno više od 75 posto nestalih osoba te da se model traženja nestalih po uzoru na našu zemlju primjenjuje u cijelom svijetu. Ipak, još se traga za 7.628 nestalih osoba.

- Samo na području Gornjodrinske regije se traga za još 1.562 nestale osobe, dok u Goraždu tragamo za još 133 nestale osobe. Zato danas želimo pozvati sve institucije Bosansko-podrinjskog kantona, ali i Novog Goražda da zajedno sjednemo za sto, da poduzmemo konkretne korake kako bismo pronašli naše najmilije – kazao je u svom obraćanju medijima Samir Vranović, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

On je dodao i da je potrebno raditi na aktivaciji sredstava koja se nalaze na podračunu Instituta, a koja su predviđena za plaćanje informacija o lokacijama grobnica.

- Došlo je vrijeme za to, da plaćamo tačne informacije o lokacijama grobnica. Moramo iznaći adekvatan način za to - kazao je Vranović. 

Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, istakao je kako su u prva četiri mjeseca ove godine postignuti mnogo bolji rezultati u odnosu na prethodne dvije godine.

- Mi smo sigurni da će ove godine rezultati biti još bolji, ali svakako proces potrage za nestalim osobama treba ubrzati. Najveći problem jeste nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica i on je usko povezan sa nedostatkom političke volje da se ovo pitanje riješi. Upravo zbog toga cijelo društvo treba da stane iza Instituta i da se Institutu osigura materijalna, kadrovska i tehnološka opremljenost kako bi se ovaj proces priveo kraju – naveo je Jurišić.

Zaključio je kako u tom smislu, pritiskom na vladajuće strukture, porodice mogu omogućiti da se Institutu osiguraju svi neophodni resursi za rad.

- Tražimo najveći broj nestalih od svih zemalja u regiji, čak 80 posto, a na zadnjem smo mjestu po opremljenosti u regiji – kazao je Jurišić, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.