Pismo prenosimo u cijelosti:

- Primarni fokus međunarodne zajednice u BiH je implementacija agende 5+2, čije je ispunjenje neophodno za izlazak zemlje iz međunarodnog nadzora. U tom kontekstu prioriteti su rješavanje pitanja državne i vojne imovine.

Složenost ovoga opravdava osnivanje stručne radne grupe za formulisanje i razmatranje opcija za prihvatljivo i održivo rješenje o državnoj i odbrambenoj imovini. U tom smislu, Parlamentarna skupština BiH ima važnu ulogu.

Stoga vas pozivam da preuzmete odgovornost nad ovim procesom, koji bi trebao rezultirati usvajanjem zakona na državnom nivou koji reguliše ovu materiju.

Radnu grupu na ovu temu treba da čini adekvatan broj parlamentaraca, i predstavnika relevantnih institucija na državnom i entitetskom nivou, kao i domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući i predstavnike Evropske unije.

Moj Ured će aktivno učestvovati i podržavati ovaj napor, uključujući pravne i stručne savjete. OHR će Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dostaviti popis institucija iz države i entiteta, kao i relevantnih nezavisnih stručnjaka.

Očekujem da će Parlament BiH sazvati sjednicu radne grupe u najkraćem mogućem roku. Moja kancelarija vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i dalju diskusiju - naveo je visoki predstavnik.