Na ovoj sjednici je ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj žestoko kritizirao Schmidta i izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH koje je nametnuo u izbornoj noći 2. oktobra. 

VEZANI TEKST - Alkalaj u Vijeću sigurnosti UN-a: OHR je prevario glasače, Schmidt je prekršio Ustav BiH

- Christian Schmidt pozdravlja produženje EUFOR-ove misije Althea, odobreno 2. novembra, te ponavlja stav iznesen u njegovom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a da je EUFOR-ova misija Althea i dalje suštinski faktor u osiguranju sigurnosti i stabilnosti u BiH - saopćeno je iz OHR-a.

Nadalje je navedeno da, "sa konačnom potvrdom izbornih rezultata od strane Centralne izborne komisije, visoki predstavnik sada od svih stranaka u BiH očekuje da ubrzano krene u formiranje vlasti koja će se pozabaviti ključnim izazovima, uključujući i uklanjanje diskriminacije iz izbornog sistema u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te poboljšanje integriteta izbornog procesa".

- Predizborna kampanja je završena. Vrijeme za sračunato političko manipuliranje - što smo, nažalost, vidjeli i tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a - je završeno. Sada je vrijeme da se uradi konkretan posao koji građani BiH očekuju: ispunjavanje uslova za integraciju u EU, podsticanje ekonomskog razvoja, ublažavanje posljedica inflacije i zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz zemlje - rekao je visoki predstavnik, saopćeno je na Twitter nalogu OHR-a.