- Komisija koju je unajmila Vlada RS-a nije ni naučna ni nezavisna, niti joj je cilj da se utvrdi istina, već upravo suprotno -  da se lažnim izvještajem pokuša pravdati Mladićeva i Karadžićeva zločinačka politika. Istinu o zločinima nad stanovnicima  grada pod opsadom najbolje znaju same Sarajlije, a ona je potvrđena presudama Haškog tribunala protiv Karadžića, Mladića, Stanislava Galića i Dragomira Miloševića, koje su temeljene na višegodišnjim istragama i procesima, desetinama hiljada dokaza, uz najrigozorniju primjenu međunarodnog prava - naveli su iz SDA.

VEZANI TEKST - Vjerujete li njima ili svojim očima: Sarajevo je bilo u "blokadi", to nije bila "opsada"! 

Opsada Sarajeva je, ističu iz SDA, zahvaljujući prisustvu ogromnog broja međunarodnih medija, najintenzivnije praćen i najbolje dokumentiran zločin u modernoj historiji, postavši time planetarni simbol. Nikakav plaćenički izvještaj tu istinu ne može ugroziti, dodali su. 

- Što se tiče teze o stradanju Srba, vrlo dobro se zna da su među desetinama hiljada ubijenih i ranjenih Sarajlija tokom opsade značajno učestvovali i građani srpske nacionalnosti. I njih su godinama, zajedno sa njihovim sugrađanima Bošnjacima, Hrvatima, Jevrejima i drugima ubijale Karadžićeve i Mladićeve falange. Vlasti Republike BiH nikada nisu krile i da je bilo pojedinačnog nasilja i ubistava Srba koje su provodili pojedinci iz Armije RBiH, nego su, naprotiv, u teškim danima opsade smogle snage da se sa tim pojedincima obračunaju i zaštite sugrađane srpske nacionalnosti - dodaje se u saopćenju.

Iz SDA naglašavaju i da nikada ne treba zaboraviti ni to da su uoči reintegracije Grbavice, Vogošće, Ilidže, Ilijaša i Hadžića, Karadžićeve bande vršile sistemski progon Srba sa ovih područja, paleći kuće u kojima su ostali Srbi, uglavnom starci koji su odbijali napustiti svoja ognjišta.

- Vladi RS-a i njenoj komisiji bilo bolje da su dokumentirali ove zločine tadašnje vlasti RS-a nad vlastitim narodom - zaključuju iz SDA.