Nakon što je Kantonalni odbor SDP-a Tuzla jučer popodne odlučio da sa SDA ide u formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, Faktor saznaje da su u Kantonalnom odboru SDA TK otvoreni za razgovore o formiranju vlasti. Ukoliko ovakav rasplet bude proveden u djelo, u TK ćemo imati vlasti bez PDA.

U Kantonalnom odboru SDP-a saznajemo da će odluku o formiranju vlasti s SDA podržati dio zastupnika Kluba SDP-a, ali još nije poznato koji je to broj od 10 koliko ih ima SDP, jer je KO SDP-a donio odluku koja je u suprotnosti s ranijim odlukama Centrale stranke. Međutim, sigurno je da će barem jedan dio zastupnika SDP-a krenuti putem odluke Kantonalnog odbora.

Ovakav rasplet ne iznenađuje, jer je KO SDP-a Tuzla koji je najjači u državi i koji vodi Enver Bijedić, na posljednjem Kongresu SDP-a, doslovno "pomnožen" s nulom. Kao dodatni šamar Bijediću i njemu odanim kadrvima, koji su donijeli 37 posto glasova na Općim izborima, bilo je gostovanje na Kongresu SDP-a, visoke delegacije PDA predvođene predsjednikom ove stranke Mirsadom Kukićem, koji je Centrala SDP-a svojim odlukama gurala u vlast na nivou TK.

Iz pouzdanih izvora u Kantonalnom odboru SDA TK saznajemo da će razgovarati s SDP-om o formiranju nove vlasti u kantonu, što znači da se nazire nova skupštinska većina, možda i bez PDA.

Također, saznajemo da SDA u ovom trenutku računa sa 19 zastupnika u Skupštini TK, a da se razgovara te da je moguće da broj bude povećan na 20 ili 21. Skupština TK broji 35 zastupnika i za većinu je potrebno 18 ruku.

Podsjećamo, Kongres SDP-a, održan prije desetak dana poslao je jasnu poruku da broj glasova na posljednjim izborima nije mjerilo utjecaja u partiji. Naprimjer, Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo, koji je na posljednjim izborima u KS bio četvrti po broju glasova, dobio je čak 31 mjesto u Glavnom odboru partije, mnogo više od Kantonalnog odbora u Tuzli, koji je pobjednička stranka u TK. Općinski odbori SDP-a u Gračanici, Gradačcu i LUkavcu dobili su samo šest mjesta u GO SDP-a, iako su donijeli 20.000 glasova na izborima i imaju načelnike općina, s druge strane, Općinski odbor SDP-a Stari Grad Sarajevo je za 2.240 osvojenih glasova nagrađen sa pet članova GO. Ovo je samo ilustracija raskola u SDP-u, koji je generairala Centrala, odnosom prema KO SDP Tuzla. Njegov grijeh je, između ostalog, i to što su stali uz Edina Delića, a ne uz Nermina Nikšića, u utrci za predsjednika SDP-a.

Gotovo punih devet mjeseci od izbora TK i dalje nema novu vladu, ali ubrzo bi se moglao desiti korak naprijed.