- Bosna i Hercegovina ima pravo, a njeni predstavnici imaju obavezu, da čuvaju njen ugled i dostojanstvo koji su ciljano ugroženi nizom jučerašnjih postupaka ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, u saradnji sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Ovi postupci ministra Lavrova su samo nastavak politike nepoštivanja institucija Bosne i Hercegovine od strane Ruske Federacije očitovane na nedavnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a a koja je naišla na osudu ostatka međunarodne zajednice, naročito zapadnih zemalja - saopćeno je iz SDA. 

Bosna i Hercegovina, kako dodaju, treba i želi da ima dobre odnose sa svim državama, uključujući i Rusku Federaciju, ali najviši predstavnici u institucijama nikada ne smiju pristati na ponižavajući odnos čiji je cilj rastakanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, ignorisanje njenog ustava i zakona, te zaustavljanje našeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu.

- Odluka članova Predsjedništva da zaštite dignitet države Bosne i Hercegovine predstavlja dostojanstven državnički čin koji zaslužuje puno poštovanje - zaključuje se u saopćenju SDA.