Etnička diskriminacija

SDA Srebrenica: Grujičić nezakonito nameće krsnu slavu kao praznik Općine

Objavljeno: 14.10.2019. u 14:54

Današnji vjerski program, koji je u režiji načelnika i općinske administracije predstavljen kao "obilježavanje slave Općine" predstavlja direktno i grubo kršenje Statuta Općine Srebrenica i nezakonito nametanje jednonacionalnog i jednovjerskog praznika svim građanima Srebrenice, što je kršenje sekularnog principa i vid vjerske i etničke diskriminacije

FOTO: FACEBOOK

Općinski odbor SDA Srebrenica osuđuje nezakoniti pokušaj načelnika Opštine Srebrenica Mladena Grujičića da uvede obilježavanje krsne slave Općine.

Današnji vjerski program, koji je u režiji načelnika i općinske administracije predstavljen kao "obilježavanje slave Općine" predstavlja direktno i grubo kršenje Statuta Općine Srebrenica i nezakonito nametanje jednonacionalnog i jednovjerskog praznika svim građanima Srebrenice, što je kršenje sekularnog principa i vid vjerske i etničke diskriminacije.

Statutom Općine Srebrenica regulisano je da se Dan općine Srebrenica obilježava 11. marta, i to je jedini datum koji se zvanično obilježava i koji se može obilježavati kao Dan općine. 

Ovaj današnji, slobodno možemo reći incident, u režiji načelnika Srebrenice, predstavlja samo jedan u nizu izraza njegove politike svojatanja Srebrenice, kao isključivo srpske općine, u kojoj nema mjesta za Bošnjake, što ima posebnu simboliku u gradu u kojem je izvršen genocid, što ne smije ostati bez reakcije.

SDA Srebrenica poziva Bošnjake u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Općine Srebrenica, da prestanu sa ingnorantskim odnosom naspram politike Mladena Grujičića i priklanjanja politici srpske većine, da hitno osude ovaj čin načelnika, te da poduzmu adekvatne mjere protiv ovog nestatutarnog i nezakonitog uzurpiranja opštinskih institucija, navodi se u saopćenju Općinskog odbora SDA Srebrenica.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije