open-navfaktor-logo
search
O posjeti jame Omazići
SDA TK: Ko upravlja Vladom Kadrije Hodžića?
Nakon što su iz Odjela za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona građane informisali da su kantonalni premijer Kadrija Hodžić i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona jučer posjetili lokalitet jame Omazići, u okviru Rudnika mrkog uglja Banovići, gdje je nedavno izbio požar, javnost je ostala uskraćena za niz odgovora koje javno tražimo od premijera Kadrije Hodžića, saopćila je danas SDA TK.
01.04.2021. u 14:09
get url
text

- Kako je moguće da delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koja "zvanično" posjećuje pogon RMU Banovići o tome ne obavijesti menadžment rudnika i ne sastane se sa prvim ljudima tog preduzeća, koji su prva adresa gdje bilo koji nivo vlasti treba tražiti odgovore na eventualna pitanja? Kakvu poruku je Vlada Tuzlanskog kantona svojom vaninstitucinalnom i poluprivatnom posjetom samo dijelu rudara i manjinskom sindikatu poslala građanima Banovića i rudarima, od kojih očekuju kako navode "da sve političke tenzije treba da spuste i svu energiju usmjere na sanaciju posljedica požara"? - pitaju se u ovoj stranci.

Također postavljaju pitanje da li je "ekspertna" Vlada Tuzlanskog kantona u situacijama požara, pandemije ili prirodne nesreće vlada svih njenih građana ili samo onih koji su političke pristalice koalicije SDP-PDA-SBB-NS, jer je po istom prinipu i ministar zdravstva (PDA/HDZ), nedavno u vrijeme pandemije posjetio gradonačelnika Gračanice, a nije tamošnju Opću bolnicu.

Kantonalni odbor SDA TK iskazuje nedvojbenu podršku svim časnim rudarima Banovića, te upravi i menadžmentu RMU Banovići u prevazilaženju novonastale situacije, a od premijera Kadrije Hodžića očekuje  odgovore koji će dati konačan odgovor na ono što svi već i znaju, a to je: Čija je Vlada Kadrije Hodžića i ko tom vladom stvarno upravlja?

- Vlada Tuzlanskog kantona potpuno podržava rudare Rudnika mrkog uglja Banovići i građane Banovića izražavajući zabrinutost za ono što se dešava, iako još ne znamo šta se tačno dešava - izjavio je danas novinarima premijer TK Kadrija Hodžić govoreći o požaru koji se dogodio u tom rudniku 28. marta, za koji je javnost naknadno obaviještena.

Izrazio je spremnost kantonalne vlade da, koliko je to u njenoj nadležnosti, pruži svu materijalnu pomoć rudarima.

- Budući da sam jučer sa predstavnicima kantonalne vlade posjetio rudnik, izražavam punu podršku radnicima RMU Banovići i podržavam rad istražnih organa, koji moraju stvar dovesti do kraja - rekao je Hodžić.

Vlada TK će, kako je podvukao, biti izvan mogućih političkih sukoba koji se tamo otvaraju.

- Za nas su građani i rudari svi isti, to su građani našeg kantona - dodao je.

U nedjelju, 28. marta oko 21.25 sati Policijskoj stanici Banovići obratio se rukovodilac službe zaštite na radu u RMU Banovići i prijavio da iz pogona jama Omazići dolazi do širenja dima.

O tom događaju je obaviješten nadležni tužilac, a mjere su poduzeli pripadnici OKP PU Banovići, potvrdila je Feni portparol Uprave policije Ministrastva unutrašnjih poslova TK Amra Kapidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.