- Bez bilo kakve rezerve pružamo podršku u vođenju istraga u skladu sa zakonom i zahtijevamo odgovornost za svakog ko prekrši zakon, pa taman to bio bilo ko od funkcionera Socijaldemokrata BiH. Još nismo upoznati sa činjenicama na kojim se temelji istraga, te se ne možemo izjasniti o osnovanosti dramatičnih istražnih radnji, ali je nesporno da se u postupanju Tužilaštva itekako vidi očita namjera vršenja pritiska na Socijaldemokrate BiH. Javna je tajna da u Tuzlanskom kantonu godinama fukcionira klika koju štiti Tužilaštvo, kao i da su na tapetu i nišanu pravosudnih organa svi naši istaknuti članovi - navode Socijaldemokrate BiH u saopćenju.

Socijaldemokrate BiH će, dodaju, osigurati punu saradnju sa Tužilaštvom i neće braniti ničiji nezakoniti postupak, a posebno ne onaj koji se u skladu sa zakonom utvrdi i dokaže.

- Međutim, evidentno je da su u jutrošnjoj "robusnoj akciji", osim osumnjičenih i potencijalni svjedoci, kojim se nezakonito oduzimaju mobilni telefoni, iako nisu optuženi. Svjedoci smo zabrinjavajućeg nivoa zloupotrebe tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, a očito je da jutrošnja robusna akcija protiv naših kadrova ima sve elemente "dramatične kriminalizacije" većeg broja potpuno nedužnih ljudi. Čak i ako bi se utvrdili propusti osoba koje su vodile tenderske postupke na Rudniku Soli, evidentno je da se istraga komotno proširila na niz osoba koje nemaju veze sa ovim procedurama - ocjenjuju iz SDBiH.

Indikativno je, smatraju, da se istraga vodi za slučaj u kome je najpovoljniji ponuđač pobijedio sa ubjedljivo jeftinijom ponudom (oko pet miliona), dok je procijenjena vrijednost bila oko osam miliona KM.

- Nameće se pitanje da li su možda oni koji su željeli da Rudnik i država plate osam umjesto pet miliona KM napravili problem potencijalno zainteresiranim za veću cijenu. Ne isključujemo mogućnost da je bilo koja osoba sa spiska osumnjičenih mogla načiniti svjesnu ili nenamjernu grešku, a ukoliko saznamo da je bilo greške podržat ćemo sve zakonske sankcije. Ukoliko se utvrdi da Tužilaštvo nema elemente za podizanje optužnice i dokazivanje krivnje, sasvim sigurno je sazrilo vrijeme da se javno, putem VSTV-a i na svaki drugi, zakonom dozvoljeni način, postavi pitanje kakvu pravdu i u čije ime provodi Tužilaštvo Tuzlanskog kantona? - navode Socijaldemokrate BiH.

Ističu kako su sve prilike da dolazi vrijeme da se žrtve Tužilaštva i pravosuđa udruže, od slučaja Dragičević, preko Memića i svih drugih širom BiH, i postavi pitanje odgovornosti onih koji olako atakuju na čast i integritet političkih neistomišljenika.

- Zapitajmo se koliko je pokrenutih istraga i dramatičnih hapšenja okončano bez presude, a tek koliko je slučajeva u kojim postoje očiti i nedvosmisleni dokazi, a Tužilaštvo ne postupa. Dok država gori Tužilaštvo TK se "češlja" - zaključuju iz SDBiH.