open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
SDPBiH u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog izmjena Zakona o akcizama
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine BiH (SDPBiH) pripremila je Prijedlog izmjena Zakona o akcizama i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku radi ublažavanja posljedica ekonomske krize u BiH.
22.02.2022. u 14:05
get url
text

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović istaknuo je danas na press konferenciji kako je spomenutim zakonskim prijedlogom predviđeno ukidanje akcize na gorivo, odnosno smanjenje cijena goriva, ovisno od vrste, do 45 feninga u odnosu na aktuelnu cijenu od 2,71 KM po litru.

Referirajući se na hronologiju i dinamiku koja je pratila usvajanje Zakona o akcizama 2017. godine, podsjetio je kako je za tri godine na ime akciza prikupljeno oko 3,6 milijardi KM, te naveo kako je, da je taj iznos namjenski korišten, odnosno utrošen za izgradnju cestovne infrastrukture kao što je onda najavljivano, BiH mogla izgraditi dva autoputa.

Novac je prikupljen, ali nije utrošen tamo gdje je trebao biti, kazao je on, podsjećajući kako su nafta i naftni derivati veoma važan faktor prilikom formiranja cijena na tržištu.

Dodao je kako se zemlje EU-a, koje su, također, pogođene ekonomskom krizom, iznalaze različite načine te da pokušavaju zaštititi građane, "dok vlasti u BiH spavaju".

Prema njegovim riječima, smanjenjem cijena goriva došlo bi do lančane reakcije i smanjenja drugih cijena što bi u značajnoj mjeri ublažilo posljedice enormnih poskupljenja s kojima su građani BiH suočeni.

Magazinović je kazao kako zakonskim prijedlogom, koji je u proceduru upućen po hitnom postupku, nisu dirane putarine, "zato što putarine idu na zaseban račun i koriste se kao kolateral za međunarodne kreditne aranžmane kako bi se osigurala sredstva za infrastrukturu".

Na mjere koje je neophodno poduzeti kako bi se ublažili negativni utjecaji aktuelne krize, ukazao je i šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu Federacije BiH Damir Mašić, podsjetivši kako je ovaj klub u martu 2021. godine Zastupničkom domu Federalnog parlamenta predložio zakon kojim se ograničava cijena marže na maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata.

U istom kontekstu podsjetio je i na zaključke SDP-a, kojim bi se Vlada FBiH zadužila da donese mjere neposredne kontrole rasta cijene osnovnih životnih namirnica te da aktivira robne rezerve u FBiH, a kako bi se "barem djelimično spriječilo divljanje cijena na tržištu".

Istovremeno, referirao se i na dodatni set mjera - Prijedlog zakona o minimalnoj plaći, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te zakonski prijedlog o električnoj energiji, na čemu je u protekloj godini insistirao SDPBiH.

- Pokušali smo ublažiti udar na građane u BiH, koji se, već tada, nazirao - naglasio je Mašić, navodeći kako je, prema upućenim prijedlozima, intencija bila povećanje godišnjih penzija u skladu s indeksom rasta osnovnih životnih namirnica, a "što bi rezultiralo značajnijim povećanjem penzija u FBiH".

SDP je, kako Mašić navodi, još u oktobru ukazao na enormna poskupljenja koja je Elektroprivreda BiH nametnula privrednim subjektima, a koja su iznosila i do 300 posto u odnosu na tada aktuelne cijene.

- U martu očekujemo sjednice Parlamenta na kojima će pored budžeta biti razmatran i zakon o porezu na dohodak i zakon o doprinosima, gdje ćemo insistirati na usvajanju zakona o minimalnoj plati - poručio je Mašić, istovremeno, pozivajući nadležne institucije da promptno reagiraju i angažiraju se na kontroli kretanja cijena osnovnih životnih namirnica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.