open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Sedmerica optužena za zločine u Donjem Vakufu: Do smrti se iživljavali i ubijali zarobljenike
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti na području Donjeg Vakufa.
31.12.2020. u 09:14
get url
text

Optuženi se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, 1992. godine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

1.      Jovana Šatare, rođenog 1957. godine u Travniku, državljanin BiH,

2.      Boška Savkovića, rođenog 1956. godine u Šipovu, državljanin BiH,

3.      Sekule Šišića, rođenog 1945. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH,

4.      Nenada Tanasića, rođenog 1967. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, ranije osuđivan za kaznena djela ratnog zločina,

5.      Boška Bilića, rođenog 1956. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH,

6.      Zdravka Balabana, rođen 1955. godine u Travniku, državljanin BiH,

7.      Jordana Ilića, rođenog 1962. godine u Bugojnu, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Oni se terete da su u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, učestvovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata, oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih povreda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim povredama kod većeg broja zatočenih osoba.

Optuženi se terete i za prisilno odvođenje više osoba u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag. Također, optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njeno maloljetno dijete.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 84 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.