Žiofre je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić posvećenom izvještaju EK-a napomenuo da se napredak Srbije ogleda u inicijativi za ustavne reforme usmjerene na jačanju nezavisnosti pravosuđa, reviziji kodeksa ponašanja Skupštine Srbije i prihvatanjem preporuka GREKO i početku njihovog sprovođenja.

Dodao da je važno i to što se Vlada Srbije angažovala na primjeni preporuka za unapređenje izbornog okvira, i naveo da su primjetne i mjere za zaštitu novinara, ali da je potrebno uraditi još toga, iako već postoji pozitivan pomak napravljen osnivanjem Radne grupa za sigurnost novinara i uvođenjem telefonske linije na koju se mogu prijaviti napadi na novinare.

Naveo je da će EK nastaviti da posmatra progres Srbije u vladavini prava zajedno sa normalizacijom odnosa i pregovore Srbije sa Kosovom.

Dodao je da EK u svjetlu tog napretka podržava Srbiju da otvori klastere tri (Konkurentnost i rast) i četiri (Zelena agenda i održiva povezanost), ali je naglasio da o tome tek treba da odluče članice EU-a.

Žiofre je rekao da je primjena preporuka koje se odnose na izbore važan aspekt, koji mora i dalje da se primjenjuje zajedno sa mjerama definisanim u međustranačkom dijalogu.

Naglasio je da bi EU volio vidjeti smanjenje "zapaljivog govora" u Skupštini Srbije i manje napada "na one koji izražavaju drugačije političko mišljenje".

Brnabić je ocijenila da je ovaj izvještaj o napretku Srbije "daleko najbolji izvještaj" o napretku te zemlje u posljednjih nekoliko godina i naglasila da je posebno važno to što je u izvještaju konstatovan napredak u svim političkim kriterijima i reformama u vladavini prava u Srbiji.

Uz napomenu da postoje i dalje stvari u vezi s kojima se Srbija i EK "ne razmišljaju isto", srbijanska premijerka je navela da je očekivala "još povoljnije" ocijene u nekim aspektima.

Ipak, dodala je, zadovoljna je što je konstatovan napredak Srbije "u skoro svim oblastima" i naglasila da je posebno važno što je izvještajem konstatovan napredak u "apsolutno svim političkim kriterijima i reformama u oblasti vladavine prava" što se Srbiji, koliko se ona sjeća, "do sada nije dešavalo".

Govoreći o otvaranju klastera tri i četiri, zaključila je da je potpuno jasan stav EK da su ispunjeni uvjeti i da je to "snažna politička poruka" članicama EU-a, ali i Srbiji "da je jasno da je uradila mnogo u oblasti vladavine prava".