open-navfaktor-logo
search
Odgovorila Biseri Turković
Šefica francuske diplomatije: BiH može računati na podršku Francuske i Evropske unije
Suočeni sa vanjskim uplitanjem i prikrivenim prijetnjama formulisanim protiv vaše zemlje, u pogledu njenog mogućeg članstva u Evropskoj uniji ili NATO-u, možete računati na podršku Francuske i Evropske unije, navela je Catherine Colonna, ministrica vanjskih poslova Republike Francuske u odgovoru na pismo koje joj je uputila Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova.
10.08.2022. u 09:54
get url
text
get url
text

Colonna je nedavno preuzela dužnost ministrice vanjskih poslova Francuske te ističe da s posebnom pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, "posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu."

- U tom smislu, željela bih pozdraviti Vaše aktivnosti kako bi se favoriziralo usklađivanje stavova Bosne i Hercegovine sa evropskim stavovima u vezi sa sukobom u Ukrajini, uprkos unutrašnjoj situaciji za koju znam da je posebno složena. Solidarnost u vrijeme krize je osnovna vrijednost za članstvo u Evropskoj uniji – navela je ministrica.

Kako je istakla, u trenutku kada su "neopravdani postupci Rusije doveli do povratka rata na evropskom kontinentu, što je izazvalo opravdanu zabrinutost u BiH, Francuska je preuzela svoju odgovornost državnim jačanjem EUFOR Altheae, kojim komanduje francuski general, i pružanjem zračne podrške."

- Budite sigurni u našu posvećenost održanju ove operacije – poručila je.

U obraćanju ministrici Turković, podsjetila je na govor Emanuela Macrona, predsjednika Republike Francuske povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u kojem je rekao da "nema mjesta za negiranje, za historijski revizionizam ili veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u zemlji koja je izrazila želju da se pridruži Evropskoj uniji, a time i njenim vrijednostima."

- To su teme koje pratimo s posebnim oprezom. Možete računati na našu odlučnost da radimo uz vas za stabilnost zemlje i zajedničku budućnost mira i prosperiteta. To zahtijeva pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, cilj kojeg Francuska u potpunosti podržava. Evropsko vijeće koje je zasjedalo 23. i 24. juna saopćilo je da je spremno dati status kandidata Bosni i Hercegovini. Ovo je važan korak. Istovremeno, potrebno je implementirati obaveze iz političkog sporazuma zaključenog 12. juna u Briselu, što može samo pogodovati evropskom putu Bosne i Hercegovine – navela je ministrica Colonna, izražavajući nadu u skori susret sa ministricom Turković, objavljeno je na Facebook stranici ministrice Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.