open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Selimić: Vlada KS nijema, ministri imaju važnija posla-kako da se uhljebe
Agoniji članova Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, koja traje od 2. septembra prošle godine, ne nazire se kraj.
27.01.2020. u 20:28
get url
text

Nakon što su 16. januara uputili dopis Vladi Kantona Sarajevo, odnosno Ameli Sofić, ministrici zdravstva, da se u narednih osam dana očituju o zahtjevu koji im je dostavljen u maju prošle godine, a koji se odnosi na potpisivanje novog Granskog kolektivnog ugovora, u Sindikatu navode da do danas nisu dobili nikakav odgovor.

- Rok koji smo još uvijek aktuelnoj Vladi KS dali, istekao je u petak 24. januara. Međutim, od njih nikakvog glasa. Ministri se sada bave drugim, za njih puno važnijim stvarima, a to je kako će sebi naći nova radna mjesta, gdje će se uhljebiti i skloniti. Srijeda 29. januar je dan D, kada je zakazana sjednica Skupštine KS, kada bi trebala "pasti" Vlada Edina Forte – kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata.

VEZANI TEKST - Selimić: "Sin Izeta Hočke sa još nekoliko osoba pokušava napraviti novi sindikat kako bi nas oslabili"

Selimić ističe kako za sve što se trenutno dešava Sindikat nema pravnog lijeka.

- Čekamo da napokon sjednemo sa normalnim ljudima kako bi i ostali radnici u zdravstvu dobili pripadajući koeficijent, a ne samo doktori. Time bi bila otklonjena nepravda koju je prvo 2017. godine radnicima u zdravstvu nanio tadašnji premijer Elmedin Konaković, a 2018. i 2019. nastavili premijeri Adem Zolj i Edin Forto, tako što su samo doktorima povećali koeficijente – navodi Selimić.

Podsjetimo, članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo peti mjesec su u generalnom štrajku, a traže usklađivanje koeficijenata sa onima koje imaju ljekari specijalisti te potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara prošle godine.

U međuvremenu održali niz bezuspješnih sastanaka sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo, a svoja prava tražili su i na dva protesta koji su održani 7. oktobra i 19. decembra 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.