open-navfaktor-logo
search
Multimedijalni performans
Šemsudin Gegić uoči promocije "Dnevnika seobenog lica": Sarajevo me formiralo i kao čovjeka i kao umjetnika
U sarajevskim ulicama Ferhadija i Jelićeva, kao i na teatarskoj sceni Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, sutra s početkom u 20 sati, bit će izveden multimedijalni performans kojim će na prigodan način biti oživljeni likovi knjige "Dnevnik seobenog lica", autora Šemsudina Gegića.
26.07.2021. u 20:18
get url
text

- Knjiga koja je nastajala tri godine je moja lična ispovijest, moj doživljaj svijeta, moje povlačenje prošlosti u sadašnjost, i prizivanje budućnosti, u stvaranju jednog novog svijeta, od onoga koji je već postojao, ili krhotina onoga svijeta i likova i ljudi, stvarnih, zamišljenih, i izmaštanih, da napravimo jedan novi svijet. U tom kontekstu, pošto sam poznat kao reditelj sa specifičnim rukopisom kako pozorišnim, tako filmskim, ja sam smatrao da ne idu klasične promocije knjige nego da to budu ambijentalno - scenski performansi u kojima će iz knjige iskakati lica i događaji - oni koji su u "Dnevniku seobenog lica" imali i imaju svoje mjesto – pojašnjava Gegić.

Knjiga "Dnevnik seobenog lica" je zapravo ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima, u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica. Djelo ima posebnu težinu i značaj, imajući u vidu činjenicu da je na polovini pisanja dnevnika, autor krenuo da "bije svoju životnu bitku" sa teškom bolešću, zbog čega je morao preseliti u Milano.

Mini turneja promocije njegove knjige započela je u Gradačcu, a poslije njegovih rodnih Zavidovića i Zenice, stiže u Sarajevo, koje ipak, pojašnjava Gegić, ima posebnu važnost za njega.

- Ovo mi je veoma bitno, jer, Sarajevo je grad koji je mene formirao i kao čovjeka, i kao umjetnika. Tu sam više od tri ipo decenije, i Sarajevo je grad kojem sam dao svoje najbolje i najljepše sukuse, elemente svog stvaralaštva od dokumentarnih filmova, pozorišnih predstava, radio drama, filmova, festivala... Smatram da taj neki vrh dijamantske igle, ako se tako može nazvati ova promocija knjige, treba da bude u Sarajevu. A nakon toga, obećao sam da ću uraditi promociju na Festivalu prijateljstva u Goraždu, jer i iz tog kraja ima dosta likova koji su zastupljeni i opisani u "Dnevniku seobenog lica" – ističe Gegić.

U ambijentalno-scenskom performansu učestvovat će glumci: Armin Omerović, Sanela Pepeljak, Irina Dobnik, balerine: Albina Huskić i Lejla Bajramović, muzičari: Sarajevo drum orchestra i sazlija Zanin Berbić.

"Dnevnik seobenog lica", štampan je i objavljen u izdanju Gradske biblioteke Zenica i JU Biblioteke "Alija Isaković" iz Gradačca. Knjiga je do sada dobila niz pozitivnih kritika sa svih strana svijeta, a posredstvom najveće svjetske internetske štamparske i prodajne mreže Lulu pronašla je put do svog odredišta - seobenih lica iz BiH i sa šireg područja bivše Jugoslavije, kao i širom svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.