open-navfaktor-logo
search
Prirodno zdrav
Šest načina zdravijeg pripremanja krompira
Kalorijska i vitaminska vrijednost krompira ovisi o pripremi
03.10.2018. u 22:48
get url
text

Krompir je kroz godine nekako došao na dosta loš glas kad se govori o zdravoj ili dijetnoj prehrani. To je posve neutemeljeno jer iako on sadrži ugljikohidrate, krompir je prirodno zdrav za nas. Ovi ukusni gomolji praktični su jer se mogu pripremiti na hiljadu načina, a osim toga sadrže vitamine i minerale: vitamin C, kalij, željezo, magnezij, fosfor, tiamin, riboflavin, cink, bor, folnu kiselinu...

Krompir težine od 100 grama sadrži oko 85 kalorija, i nema ni masti niti holesterola. Problem je tome što mi još stotine kalorija dodajemo nezdravim načinom pripreme. Pročitajte kako početi pripremati krompir na zdraviji način:

1. Ostavite koru od krompira kad god je to moguće

Vjerovatno ste čuli već informacije kako je najvrijedniji dio krompira njegova kora. U stvari, vitamini i hranjive stvari nalaze se u samom krompiru, odnosno najviše bjelančevina i vitamina C nalazi se odmah pod korom. Zato je krompir najbolje kuhati u kori, pa tek onda oguliti, ili ga peći u kori. Osim toga, kora je izvrstan izvor vlakana.

2. Izbjegavajte prženje na ulju

Ako je moguće potpuno izbjegavajte prženje krompira na ulju, jer je dobro znana činjenica da krompir može "popiti" strašno mnogo masnoća. Ako spremate salatu začinite je maslinovim uljem, uljem od kikirikija, lanenih sjemenki, soje... Izbjegavajte koristiti zasićene ili hidrogenizirane masnoće (puter, margarin) koje povišuju holesterol.

3. Izbjegavajte kuhanje prethodno narezanog krompira

Termičkom obradom krompira smanjuje se količina vitamina i minerala u njemu, a do značajnih gubitaka posebno dolazi kada se kuha oguljen i narezan. Kada ga kuhamo u kori, gubici vitamina su značajno manji.

4. Dodajte prehrani više pečenog krompira, ali...

Još jedan način zdravije pripreme krompira je da umjesto kuhanog izaberete pečeni krompir, ali da ga ispečete u pećnici bez ulja i ostavite i koru. Isto tako morate izbjegavati dodavati umake, majonezu, kiselo vrhnje i slično, a ako već morate...

5. Izaberite dodatke s malim udjelom masti, natrija i kalorija

Ako ne možete jesti samo "goli" krompir, izaberite dodatke kao što su bezmasni svježi sir, jogurt ili vrhnje s malo masnoća. Ili naprosto bolje začinite krompir mediteranskim začinima – ružmarinom, vlascem, timijanom, majčinom dušicom, bosiljkom, mažuranom, klinčićem, lovorom...

6. Smanjite kalorije i masnoće u pire-krompiru

Pire-krompir pripremajte bez masnoće i s obranim mlijekom (s 0,5% i 1% mliječne masnoće). Ili možete i mlijeko potpuno izbaciti pa umjesto njega iskoristiti nemasnu pileću ili povrtnu supu. Ovo će krompiru dati poseban i zanimljiv okus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.