open-navfaktor-logo
search
Zenica
Šest stranaka potpisalo sporazum o koaliciji u Skupštini ZDK, SBiH odustala
Iako je bilo najavljeno, predstavnici Stranke za BiH nisu potpisali ovaj sporazum. Ova stranka istovremeno je vodila razgovore sa strankama koje predvodi SDP, ali i sa Strankom demokratske akcije, koja je na izborima osvojila najviše mandata, te HDZ-om BiH
08.11.2018. u 11:15
get url
text

Predstavnici šest stranaka danas su u Zenici, u sjedištu SDP-a, potpisali dokument o zajedničkim principima djelovanja u Skupštini ZDK.

Predstavnici Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Naše stranke, Stranke demokratske aktivnosti, Saveza za bolju budućnost BiH i Nezavisnog bloka danas su na konferenciji za novinare potpisali dokument kojim je ozvaničeno formiranje većine u ZDK.

Iako je bilo najavljeno, predstavnici Stranke za BiH nisu potpisali ovaj sporazum. Ova stranka istovremeno je vodila razgovore sa strankama koje predvodi SDP, ali i sa Strankom demokratske akcije, koja je na izborima osvojila najviše mandata, te HDZ-om BiH.

Predsjednik SDP-a Senaid Begić kazao je novinarima da predstavnici stranaka potpisivanjem dokumenta šalju poruku da su politička alternativa trenutnoj vlasti u ZDK. Također, kazao je da još nije razgovarano o raspodjeli ministarstava i ostalih pozicija.

Begić je rekao da na sastanak nije došao Hašim Mujanović, predsjednik KO SBiH ZDK.

- Upravo su nam javili da su dobili, kako kaže njihov predsjednik kantonalne organizacije Mujanović, signal iz Sarajeva da ne dolaze na potpisivanje ovoga dokumenta - kazao je Begić.

Dokument koji su potpisali predstavnici šest političkih stranaka sastavljen je od 29 principa i okvira djelovanja skupštinske većine s akcentom na poštivanje Zakona i konkursne procedure pri zapošljavanju, prava radnika, revizijom poslovanja, povećanje transparentnosti, reformu i depolitizaciju nauke i obrazovanja te veća budžetska izdvajanja, borbu protiv korupcije, izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH uz pravedniju zastupljenost ZDK u ukupnoj raspodjeli, reforma socijalne politike i drugi.

Kako je navedeno u dokumentu, koaliranje na kantonalnom nivou ne obavezuje niti isključuje koaliranje na višim ili nižim nivoima vlasti, niti koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima.

Pitanje mandatara i sastava buduće Vlade ZDK rješavat će se kasnije.

Novi sastanak predstavnika ovih stranaka najavljen je za ponedjeljak kada će se razgovarati o konstituirajućoj sjednici Skupštine ZDK koja bi trebalo da bude održana oko 20. novembra.

Stranke potpisnice ovog dokumenta mogu računati na ukupno 20 glasova u novom sazivu Skupštine ZDK, odnosno za dva više od 18 potrebnih za formiranje većine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.