open-navfaktor-logo
search
Abdić oslobođen
Sin ubijenog generala Vlade Šantića teško optužio Dragana Čovića
Nisam vidio, ali se sve dalo iščitati iz tog brzog procesa. Ne znam, čovjek obije kiosk pa se sudi dvije godine…, kaže Duje Šantić, sin generala Vlade Šantića čija će priča, čini se, ostati misterija zauvijek. 
24.05.2022. u 14:23
get url
text

Hamdija Abdić Tigar, komandant 502. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, oslobođen je optužbe da je odgovoran za ubistvo Vlade Šantića, generala HVO-a u martu 1995. godine. Prvostepena presuda je izrečena u Kantonalnom sudu u Bihaću.

Optužnice za ubistvo oslobođeni su Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, pripadnici jedinice kojom je komandovao Abdić.

Duje Šantić za Bljesak.info kaže kako nije iznenađen presudom, ali i da diže ruke od svega. 

- Da imam podršku Hrvatske, vjerujte mi da bih išao u Strasbourg i ne bi to baš tako završilo i da imam novca. Nemam podršku ni od Hrvatske ni od BiH tako da sam primoran zaustaviti ovo sve. Baš sam primoran i ne znam moram stupiti dolje (Bihać, op.a.) s tužilaštvom da se obustavi žalba na presudu jer nema smisla jer to šteti meni i mojoj porodici - rekao je i istakao kako je cijeli ovaj proces i svo ovo iščekivanje bio veliki stres i teret njegovoj porodici.

VEZANI TEKST - Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbi za ubistvo Vlade Šantića

Šantić je uoči presude kritizirao i predstavnike Hrvata u BiH optuživši ih da nisu učinili ništa. Na pitanje da li očekuje da će neko sada nakon ove presude reagirati rekao je kako u to ne vjeruje 

- Ma kakvi. Ne očekujem. To su debelokošci. Oni su mene iskoristili u neke predizborne svrhe. A i ovaj slučaj je tačno namješten da to bude prije ovih izbora - rekao je te spomenuo i razgovor s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem iz 2014. godine.

- A što se tiče naših, ja Čoviću zamjeram jako strašno, strašno jer moj otac je bio potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik HDZ-a BiH. On je (Čović, op.a.) uvijek govorio neka institucije rade svoj posao, a kad sam kod njega bio u uredu 2014. godine, bila je bačva u pitanju i on je meni rekao, citiram: "Bio sam na večeri s Josipovićem (Ivo, predsjednik Hrvatske, op.a.), neko je došao i rekao da je to tijelo generala Šantića. Ništa se ne sekiraj, bit će sve riješeno. Toliko dokaza ima da se mora tijelo naći i neko se osuditi". Poslije toga nismo više imali kontakta - rekao je Šantić.

General Šantić bio je komandant HVO-a na području Bihaća, a njegovo ubistvo nerazjašnjeno je više od četvrt stoljeća. Pošto je taj zločin godinama bio zaboravljen, istraga je ponovo otvorena 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je tvrdio da je generalovo tijelo nakon ubistva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s neidentificiranim koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, nije mogao biti izdvojen materijal za analizu DNK pa navodi tog svjedoka nisu mogli biti potvrđeni. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.