Kako je saopćeno iz SSOOIOKS-a , takav zaključak je donesen jer je odluka Vlade KS "jednostrano donesena i nepravedna je za radnike u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo".

- U navednom zaključku se insistira na pravednom povećanju plaća u netto mjesečnom iznosu od 120 KM mjesečno jednako za sve radnike u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo kroz povećanje koeficijenata počev od 1.1.2023. godine.

Zaključak je 26.1.2023. godine putem protokola Kantona dostavljen svim zastupnicima i zastupnicama u Skupštini Kantona Sarajevo od kojih se traži, da u skladu s Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo, a prije održavanja Četvrte radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zakazane za 8.2.2023. godine:

a) ulože amandman na član 18. stav (4) Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu prema kojem se vrijednost boda 1.05 mijenja u 1.00 i

b) predlože zaključak kojim će se Vlada obavezati da najkasnije do 31.3.2023. godine kroz socijalni dijalog sa sindikatima sporazumno dogovori povećanje plaća svim radnicima u 2023. godini u jednakom mjesečnom netto iznosu od 120 KM - navodi se u saopćenju SSOOIOKS-a, koje potpisuje predsjednik Sindiokata Saudin Sivro.