VEZANI TEKST - Na potezu je Tegeltija: Hoće li 22.000 zaposlenih u institucijama BiH ostati bez plaće zbog blokade iz RS-a?

Zbog blokade političkih predstavnika iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ne održavaju se sjednice Vijeća ministara i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojima bi se mogle usvojiti odluke bilo o privremenom finansiranju za period oktobar - decembar, bilo da se konačno usvoji državni budžet za 2021. godinu.

- Mislim da se to ne smije dogoditi. Ne ulazim u politička prepucavanja, sindikat se time nikada nije bavio, vjerujem da će zdrav razum pobijediti. Bilo je ovakvih sličnih situacija, pa se nalazio način da se prebrodi kriza.

Uostalom, neće političari sebi uskratiti primanja od pet i više hiljada KM - kaže za Faktor Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH.        

U suprotnom, kaže Krvavac, čeka nas težak i turbulentan period.

- Sve bi se rasulo. Evo, recimo, uzmimo primjer graničnog policajca. Ako ne dobije plaću, neće imati novca za benzin kako bi došao na posao, ne bi mogao plaćati stanarinu, hranu... Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Ukoliko bude nepovoljna za nas, ostaje nam borba na pravnoj osnovi i zakonsko pravo na štrajk - poručuje Krvavac.