open-navfaktor-logo
search
Poručili Kriznom štabu
Sindikat učitelja HNK: Nastava se ne treba remetiti, škole nisu izvor zaraze
Ako Krizni štab vrati nastavu u grupe, oglušit ćemo se o njihovu preporuku te nastaviti dalje s kako-tako normalnom, redovnom nastavom i tražiti svoja prava sudskim putem, ako to situacija bude zahtijevala, a sve u najboljem interesu svih učenika, ističu iz Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNŽ) na čelu sa predsjednikom Slavkom Laušem.
07.04.2021. u 17:07
get url
text

- Dana 26. marta ove godine ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović poslao je dopis u kojem ponovo nalaže osnovnim školama da same procijene kako će izvoditi nastavu s obzirom na epidemiološku situaciju u kojoj se nalaze. S obzirom na to da ministar ponovo pere ruke od svega i ne želi preuzeti nikakvu odgovornost, premda je to njegova nadležnost, školstvo je opet dovedeno pred svršen čin te mora tražiti podršku u drugim instancama - navode iz Sindikata.

Dodaju kako im je drago da predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg razmišlja na posve drugačiji način te svojim aktivnostima i zalaganjem podržava da se nastava odvija kao i dosad, te da se nastavni proces odvija kako-tako nesmetano do svoga završetka.

Sindikat učitelja HNK naglašava da škole nisu izvor zaraze nego da je ona omogućena raznim vanškolskim aktivnostima i nesmetanom fluktuacijom stanovništva unutar i izvan države.

- Stava smo da se nastava ne treba remetiti, odnosno da učenici i dalje trebaju nastavu pohađati po modelu 18+, naročito imajući u vidu da su nam do kraja nastavne godine ostala 42 radna dana, a učenicima prvih i devetih razreda deset dana manje - kazali su.

Traže od članova Kriznoga štaba da ne "treniraju strogoću" nad onima koji su najmanje krivi za ovu situaciju.

- Također, ako Krizni štab vrati nastavu u grupe, naglašavamo da ćemo se oglušiti o njihovu preporuku te nastaviti dalje s redovnom nastavom i ako to situacija bude zahtijevala, tražiti svoja prava sudskim putem, a sve u najboljem interesu svih učenika, a naročito učenika prvih i devetih razreda - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.