Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu su za iduću sedmicu najavili proteste, a nakon toga i svakodnevne štrajkove upozorenja, do ispunjenja zakonskih odredbi za generalni štrajk. Razlog je nezadovoljstvo današnjom odlukom kantonalne vlade o utvrđivanju osnovice za isplatu plate prosvjetnim radnicima do kraja godine.

Predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić rekla je kako su ovi potezi uslovljeni nezadovoljstvom zbog odluke Vlade USK o akontativnoj osnovici u visini od 290 KM.

- Mi smo još prošle sedmice pregovarali o osnovici i kantonalna vlada je ovu odluku mogla donijeti tada, a ne da se čeka kašnjenje plate srednjem obrazovanju od šest dana, osnovnom od dva, odnosno 32 dana od zakonskog roka. Zbog toga smo ogorčeni ovom odlukom - ustvrdila je Hadžić.

Dodala je i kako „već postoji Odluka da je osnovica 302 KM za sve korisnike kantonalnog budžeta, koji su u maju imali platu sa tom osnovicom, a akontativno se donosi odluka o kršenju Kolektivnog ugovora i da osnovica za prosvjetne radnike ostaje 290 maraka“.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić odmah je najavio sindikalne akcije, odnosno proteste i štrajk.

- Sindikati će zajedno već iduće sedmice organizirati proteste. Nakon toga idemo sa svakodnevnim štrajkovima upozorenja, do ispunjenja zakonskih odredbi za pokretanje generalnog štrajka - istakao je Fajić.

Iz sindikata su apostrofirali kako ovakve odluke nemaju nikakvu političku pozadinu, nego da se isključivo radi o insistiranju i borbi za poštivanja prava i dostojanstva prosvjetnih radnika.