open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
SIPA pretresa na više lokacija u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i na Palama
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, u sklopu operativne akcije "Square", na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na više lokacija.
25.05.2023. u 08:44
get url
text

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nedozvoljena trgovina, krivotvorenje isprave, prevara, porezna utaja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pomoć učinitelju nakon izvršenog krivičnog djela i pranje novca propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, policijski službenici SIPA-e će uporedo sa pretresima poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari vršiti i aktvnosti propisane Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo  i u saradnji sa policijskim službenicima Ministrstva unutrašnjih poslova RS-a, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

O konačnom ishodu operetivne akcije "Square" javnost će biti informisana naknadno, po završetku planiranih aktivnosti, saopćila je SIPA.

Kako navodi Istraga.ba, pripadnici SIPA-e pretresaju nekoliko advokatskih kancelarija, a na meti Tužilaštva KS su i notari.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.