VEZANI TEKST - Određen jednomjesečni pritvor Ibrišimoviću, Hamziću i Kukiću

Korisnik sefa jedan je od osumnjičenih u ovom predmetu, a prilikom pretresa je otkriveno i privremeno oduzeto više 209.000 konvertibilnih maraka, saopćila je SIPA.

Pretres sefa je obavljen po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, naveli su iz ove policijske agencije.

SIPA je prije nešto manje od mjesec uhapsila Amira Ibrišimovića, Ismeta Hamzića i Emira Kukića, nakon čega im je određen pritvor.

Kako je tada saopćeno, Tužilaštvo KS ih tereti da su od 2009. do lišenja slobode, u okviru organizirane grupe poduzimali nezakonite radnje radi sticanja protivpravne imovinske koristi zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da su nezakonito sticali vlasništvo nad zemljištem, prometovali većim brojem nekretnina na području Kantona Sarajevo, a kojim se nije moglo prometovati, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje četiri miliona KM.

- Navedene radnje članovi pomenute grupe realizirali su uz pomoć nekoliko advokata i notara, na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom zemljišta i nekretnina drugim osobama koje nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim osobama - saopćeno je tada iz Tužilaštva KS.