Ujedno je u svim džematima organizirana i sergija za pomoć preživjelima u razornom zemljotresu koji je poharao jug Turske i sjeverne dijelove Sirije.

FOTO: AA

Dženaza u odsustvu za poginule klanjana je odlukom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, koji je naložio i organizovanje sergije za pomoć preživjelima u zemljotresu u Turskoj i Siriji. Veliki broj građana dženazu je danas klanjao u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu koju je predvodio reis Kavazović.

Nakon džuma-namaza organizirana je i sergija, a prikupljena sredstva poslužit će kao interventna pomoć nastradalom stanovništvu i podrška saniranju posljedica zemljotresa u ove dvije zemlje.

Inače, Islamska zajednica pokrenula veliku humanitarnu akciju "Od Bošnjaka s ljubavlju“, a poziv građanima da se odazovu na ovu akciju posebno je uputio i reisul-ulema Kavazović.

Jug Turske su u ponedjeljak pogodila dva snažna zemljotresa, sa epicentrom u gradu Kahramanmarasu, u kojima je dosad na području Turske smrtno stradalo više od 18.000, a na području Sirije više 3.300 ljudi.