open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Sjećanje na 2. august i genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu
Nad Romima su vršeni najstrašniji zločini u Drugom svjetskom ratu
01.08.2019. u 19:09
get url
text
Detalj sa obilježavanja

U organizaciji Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost", Tuzla se danas prisjeća žrtava romske nacionalnosti u Drugom svjetskom ratu.

Ovi dani su najteži za Rome, jer je početkom augusta 1944. godine život izgubilo na hiljade Roma.

- Do sada smo posjećivali Donju Gradinu, gdje su ukopane žrtve. Ove godine smo odlučili prije našeg polaska upoznati javnost šta se to dešavalo u Drugom svjetskom ratu - kaže Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost".

Nad Romima su vršeni najstrašniji zločini u Drugom svjetskom ratu.

- Da se dovoljno govorilo o civilizacijskoj sramoti i genocidu u Drugom svjetskom ratu, onda se genocid ne bi dogodio u BiH u periodu 1992-1995. - upozorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeni su deseci hiljada Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. august 1944. godine kada su nacisti ubili posljednju grupu od 2.897 Roma. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na inicijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 2. august Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.

Svake godine tog dana se na romskom groblju u Uštici okupljaju mnogobrojni Romi i prijatelji romske zajednice odavajući počast nevinim žrtvama ovog užasnog logora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.