open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Sjećanje na devet policajaca koji su stradali u akciji hapšenja Mušana Topalovića Cace
Akcija izvedena 26. oktobra 1993. godine označena je kao najveća vojno-policijska akcija koja je za cilj imala uspostavu reda i vraćanje odmetnutih vojnih grupa u sistem
26.10.2019. u 13:53
get url
text
Mezari ubijenih policajaca u Velikom parku

Delegacija Općine Centar koju je predvodio načelnik Nedžad Ajnadžić je položila cvijeće ispred mezara ubijenih policajaca u Velikom parku, te učenjem Fatihe odata je dužna počast stradalim mladićima.

Na današnji dan prije 26 godina u vojno-policijskoj akciji, pod nazivom „Trebević 2“ ubijeno je devet pripadnika Vojne policije Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Akcija izvedena 26. oktobra 1993. godine označena je kao najveća vojno-policijska akcija koja je za cilj imala uspostavu reda i vraćanje odmetnutih vojnih grupa, predvođenih Mušanom Topalovićem Cacom, u sistem.

Cjelokupna akcija pretvorila se u tragediju u kojoj su stradali Admir Hebib, Izet Karšić, Dragan Miljanović, Jasmin Čamdžija, Kemal Kojić, Slaven Markešić, Srđan Bosiljčić, Elvir Šovšić i Hamid Humić. Svi oni ukopani su u Velikom parku u Sarajevu, a tokom današnjeg obilježavanja godišnjice akcije odata je počast stradalim policajcima.

{$galerijaFotografija}

Tadašnji načelnik Policijske stanice Stari Grad Enes Bezdrob izrazio je nadu da će uspomena na hrabre mladiće koji su izgubili živote trajati vječno.

- Moja osjećanja su pomiješana. Neki od mladića koji su ovdje ukopani su prije odlaska u vojnu bezbjednost bili policajci Policijske stanice Stari Grad. Prošlo je 26 godina od njihovog stradanja i danas smo se okupili da im odamo počast. Ne smijemo zaboraviti nesretno izgubljene mlade živote. Njihova žrtva je velika - istakao je Bezdrob.

Osim načelnika Ajnadžića, delegaciju Općine Centar su činili njegovi savjetnici Osmo Babić i Bećir Sirovina te predsjednik Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja Dževad Jusić.

Godišnjica ubistva devet policajaca koji su stradali u akciji "Trebević 2"
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.