open-navfaktor-logo
search
Tenzije ne prestaju
Sjever Kosova: Šok bombom napadnuta izviđačka patrola EULEX-a
Misija EULEX je saopćila da je sinoć na sjeveru Kosova, kod Rudara gdje su postavljene barikade, šok bombom napadnuta izviđačka patrola EULEX-a, ali niko nije povrijeđen
11.12.2022. u 12:04
get url
text

Iz EULEX-a potvrđuju da je "sinoć kod Rudara bačena šok bomba na izviđačku patrolu EULEX-a".

- Nijedan službenik Specijalizovane policijske jedinice EULEX-a nije povrijeđen, niti je pričinjena materijalna šteta. Ovaj napad, kao i napadi na službenike Policije Kosova, je neprihvatljiv - navode iz EULEX-a i dodaju da snažno osuđuju nasilna djela koja su počinila naoružana lica na sjeveru Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice.

- EULEX će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, u okviru granica svog mandata, i da doprinese sigurnosti njegovog stanovništva iz svih zajednica. Apelujemo na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija i pozivamo kosovske institucije da počinioce privedu pravdi - kaže se u saopćenju.

I Kosovska policija je saopćila da je sinoć sa različitih lokacija, u tri slučaja pucano na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode.

- Policijske jedinice su u samoodbrani bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem na kriminalna lica/grupe, koje su se povukle i udaljile u nepoznatom pravcu - istakli su iz policije i naveli da nema zvaničnih informacija o povrijeđenima ili eventualnoj šteti.

Predhodno je Kosovska policija saopćila da je iz sigurnosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinjen i Brnjak.

Na putevima na sjeveru Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, jučer oko 16 sati blokarili su puteve kamionima. Barikade su postavljene nakon što je Kosovska policija u subotu prije podne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umiješanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

VEZANI TEKST - Granični prijelaz Brnjak: Sa barikada pucano na jedinice Kosovske policije

Iz Kosovske policije ističu da se blokada puteva dešavala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve općine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

Prethodno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopćila da je odložila vanredne izbore u četiri općine na sjeveru Kosova, zakazane za 18. decembar za 23.april 2023. godine, zbog nepostojanja sigurnosti za njihovo održavanje.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabilježeni incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.