open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Skaka i načelnici: Postoji niz projekata koji su zapostavljeni od Vlade KS
Skaka je kazao kako su razgovarali i o projektima koji su stopirani, a koji su jako važni za grad Sarajevo
28.06.2019. u 15:20
get url
text

Načelnici općina u Kantonu Sarajevo (KS) i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, nakon današnjeg sastanka posvećenog funkcionisanju lokalne samouprave u KS, istakli su da postoji veliki broj projeketa koji su zapostavljeni od Vlade KS koju su pozvali da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima.

Domaćin sastanka bio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, a osim gradonačelnika Skake, prisustvovali su načelnici Trnova Ibro Berilo, Ilidže Senaid Memić, Centra Nedžad Ajnadžić, Novog Sarajeva Nedžad Koldžo, te Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Skaka je kazao kako su razgovarali i o projektima koji su stopirani, a koji su jako važni za grad Sarajevo.

- Izdvojio bih projekt izgradnje Muzeja Ars Aevi koji je u potpunosti zaustavljen. Vidjeli smo da u rebalansu budžeta KS nema nijednog projekta važnog za Grad Sarajevo i jako mi je žao zbog toga. Za Ars Aevi ne tražimo finansijsku podršku, naprotiv imamo obezbijeđena sva sredstva za prvu fazu izrade glavnog projketa, ali zbog pravnih razloga i nemogućnosti da dobijemo saglasnost za izgradnju, taj projekat stoji – dodao je Skaka.

Naveo je da je „potpuno zakočena izgradnja i revitalizacija jednog od najvećih parkova u gradu Sarajevu, parka Trebević".

- Nakon izgradnje Trebevićke žičare odlučili smo se da izgradimo niz sadržaja na tom lokalitetu, međutim većina tih projketa je  zaustavljena od  Vlade KS, dok je u potpunosti odbijena ideja za izgradnju skijaške staze, što je za nas neprihvatljivo – dodao je Skaka.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je kazao da je ova godina nešto drugačija u odnosu na raniji period obzirom da „imamo novu Vladu KS i da je većina onog što radimo u odnosima sa Kantonom Sarajevo na neki način promijenjena“.

- Nezgodno je o tome govoriti jer je vrlo moguće da se sve ovo politizuje i da se napravi priča kako iz političkih razloga mi načelnici sugerišemo ili djelujemo. Nažalost, veliki broj projekta u KS je zaustavljen, a šta je uzrok o tome može da sudi javnost – kazao je Efendić.

Izdvojio je da je Vlada KS jučer održala tematsku sjednicu na lokalitetu deponije u Novom Gradu, a radi se o deponiji koja nema okolinsku dozvolu. Postoje uslovi resornog federalnog ministarstva da bi se ta dozvola izdala, kazao je Efendić, a KS je trebao izdvojiti sredstva u budžetu, što nije urađeno. U domovima zdravlja, dodao je Efendić, naročito posljednjih mjeseci sve je izraženiji problem nedostatka kadra, ljekara.

- Prošle godine bilo je primljeno 50 ljekara kroz jedan program, a nakon godinu dana oni su otpušteni i nakon toga je dom zdravlja ušao u jednu tešku krizu, u kojoj se zna desiti da jedan ljekar tokom dana primi više od 100 pacijenata – kazao je Efendić.

Naglasio je da u svim opštinama postoji jedan broj projekata koji su trebali biti podržani kroz budžet KS, ali da se to se nije desilo.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je kazao da  lokalne zajednice mogu raditi i bez Vlade, a Vlada jako teško bez lokalnih zajednica.

- Pozivamo premijera KS Edina Fortu i njegov tim da razgovaramo o svim otvorenim  pitanjima, s ciljem da budemo efikasniji u korist građana u lokalnim zajednicama i Kantonu Sarajevo –  izjavio je Ajnadžić.

Napomenuo je da se zakonske regulative ne trebaju i ne smiju donositi bez konsultacija sa lokalnim zajednicom.

- Projekte ćemo uraditi sa Vladom ili bez nje. Pozivam Vladu da projekte radimo zajedno, one koje trebamo raditi -  rekao je Ajnadžić te naveo primjer projekta „Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina“ koji je od interesa za lokalnu zajednicu, KS, kao i cijelu BiH.     

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad  Koldžo se osvrnuo na segment komunalnih djelatnosti, te naveo da se nažalost ne može reći da postoji bilo kakav napredak u šest mjeseci rada nove Vlade.

- Stanje ne da nije bolje, nego je dobrim dijelom i gore. Tu prije svega mislim na javnu čistoću, gdje smo mi načelnici došli u situaciju da imamo svakodnevne prigovore građana vezano za određene lokalitete. Nažalost, sami ne možemo mnogo da učinimo, a tamo i gdje učinimo, naiđemo na određene opstrukcije – naveo je Koldžo.

Prema njegovim riječima, pomaka nema ni kada je riječ o vodosnabdijavanju, te odvodnji kanalizacionih voda.

- Vlada u punom sazivu bi trebala puno više da konsultuje načelnike jer svi mi imamo veliko iskustvo, kao i cilj i interes da doprinesemo da prostor KS napreduje, a otvoreni smo za svaki vid saradnje. Svi ovi problemi nisu od juče i ustvari su generisani najviše napostojanjem kantonalnog zakona o principima lokalne samouprave koji je već par godina u fazi donošenja. U tom smislu očekujemo i insistiramo da se u potpunosti ispoštuje Evropska povelja o lokalnoj samoupravi – kazao je Koldžo.     

Općina Hadžići, po riječima načelnika Hamde Ejubovića, suočena je s rješavanjem problema migrantske krize.

- S obzirom na povećani priliv migranata u odnosu na lanjski period zaista imamo velike probleme u Hadžićima u kojima oni sada dominiraju kao populacija u samom centru, Mjesnoj zajednici Donji Hadžići i sve to počinje da utiče na način života u toj sredini. Od toga da se demografska slika promjenila, do sigurnosne situacije. Općina nema podršku, niti pomoć viših nivoa vlasti u rješavanju ovog problema – kazao je Ejubović.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.