open-navfaktor-logo
search
U pripremi peticija za UN
Skup bh. građana u Ženevi: Vjerujemo u multietničku Bosnu i Hercegovinu i podršku Evrope
Oko 500 ljudi iz Švicarske i Francuske prisustvovalo je danas mirnom skupu podrške za Bosnu i Hercegovinu koji je održan u Ženevi.
09.01.2022. u 20:26
get url
text

Zastave Bosne i Hercegovine zavijorile su se u centru Ženeve i odjeknule poruke "Živjela Bosna i Hercegovina!".

Na skupu su viđene i zastave Republike BiH, te cvijeće – ljiljani. Na transparentima su poručili da su "Presude Evropskog suda za ljudska prava osnova za budućnost BiH" i "Ja sam za mir". 

- Osjetili smo svi zabrinutost naroda. Dok smo mi širili poruke mira i tražili od svih onih čija je odgovornost da garantuje mir u Bosni i Hercegovini, stizale su nam informacije o dešavanjima u Banjoj Luci. Zaista je strašno! Ali uprkos svemu, mi ipak poručujemo da smo svi spremni stati u odbranu suvereniteta i jedinstva Bosne i Hercegovine. Iako poruke koje nam stižu iz Banja Luke zvuče strašno, ne bojimo se. Jer čvrsto vjerujemo u multietničku Bosnu i Hercegovinu i na podršku Evrope i svijeta kako bi izbjegli tragediju kao onu prije 30 godina - kazale su Ajla Kuduz i Sedina Delić Tanović, organizatorice protesta.

Pripremili su i peticiju koju će poslati generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu kojom zahtijevaju da se sankcioniše ponašanje Milorada Dodika, SNSD-a, njegovih partnera.

Danas je održan i skup podrške u Parizu, dok se masovni protesti bh. građana očekuju sutra u Belgiji, Norveškoj, Austriji, Švedskoj, Italiji itd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.