open-navfaktor-logo
search
Prepucavanja
Skupština KS poručila tužiocima: Tužilaštvo KS ne može biti izolovani centar moći
Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo zatražila od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća smjenu glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija, Udruženje tužilaca Federacije BiH, a potom i Kolegij tužilaca Tužilaštva KS optužili su pojedine zastupnike i pojedince koji su imali priliku da se obrate za napade i pokušaje diskreditacije glavne tužiteljice i većeg broja tužilaca te za neprimjeren utjecaj zakonodavne vlasti na nezavisnost pravosuđa.
14.09.2021. u 12:28
get url
text

Iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo objavili su danas potpuni odgovor Skupštine KS tužiocima, koji prenosimo u cijelosti:

Udruženje tužilaca u svom početnom predstavljanju kaže da djeluje u pravcu jačanja ugleda tužilačke funkcije, a Skupština KS ističe da optužbe bez argumentacije na račun predstavnika građana u Skupštini KS zasigurno neće pomoći jačanju ugleda tužilačke funkcije.

- Jačanju ugleda doprinijet će etičan i profesionalan rad, sankcionisanje odgovornih lica u Tužilaštvu KS kojima su službeno utvrđene zloupotreba položaja i teže povrede službene dužnosti, te puno bolji izvještaji o radu. Jedno udruženje tužilaca, kao i Kolegij trebali bi takve pojave javno osuditi, a ne stajati u njihovu zaštitu - kaže se u odgovoru Skupštine KS.

U svojim saopćenjima tužioci oštro osuđuju napade i pokušaje diskreditacije glavne kantonalne tužiteljice, kao i većeg broja tužilaca i tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Od tužioca se očekuje da uvažava argumente

- Nije uputno da tužioci iznesene argumente u parlamentarnoj diskusiji najvišeg zakonodavnog organa Kantona Sarajevo, koji predstavlja većinsku demokratsku volju građana, naziva paušalno napadima i diskreditacijom. Izneseni argumenti su javni, od tužioca se očekuje da uvažava argumente i da na svaki od njih pojedinačno odgovore. Članove porodica oštećenih i njihove pravne zastupnike nazivate "pojedincima koji su imali priliku da se obrate" na Skupštini.

VEZANI TEKST - Okerić odgovorio udruženjima tužilaca: Morat ćete se početi navikavati na istinsku demokratiju

S obzirom na njihovu tragediju i golgotu koje su proizveli dijelovi pravosudnog sistema kojem pripadate, od vas se očekuje više poštovanja i empatije prema tim ljudima. Umjesto toga, vi spočitavate pravo da se obrate pred Skupštinom Kantona u kojem žive. Kad već glavna kantonalna tužiteljica ne nalazi za shodno da ih primi i sasluša, vrata Skupštine i većine njenih zastupnika bit će im uvijek otvorena, kao njihov mehanizam zastupanja i institucionalnog utočišta - stoji u saopćenju Skupštine KS. 

Na tvrdnju da su zastupnici i pojedinci iskoristili pogodan medijski prostor za obmanjivanje javnosti iznošenjem paušalnih, neprofesionalnih i degradirajućih navoda kojim su dezavuirali javnost, iz Skupštine odgovaraju da ovakve kvalifikacije na račun javne diskusije Skupštine KS, koja je obilovala argumentima zbog koje bi se Kantonalno tužilaštvo i cjelokupni pravosudni sistem morali duboko zabrinuti, predstavljaju stvarni atak na demokratiju i neprimjeren pritisak tužilaca na zakonodavnu vlast, jedinu koju građani direktno biraju.

- Optužujete nas i da nastojimo utjecati na kadrovska rješenja i smjene, te da prejudiciramo disciplinsku i drugu odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija. Nažalost, propustili ste bezbroj prilika da uvažite činjenice iz Izvještaja ad hoc tijela naše Skupštine i druge službene informacije, čija je vjerodostojnost potvrđena na višim pravosudnim instancama, te da sami pravedno i zakonski reagujete kad je u pitanju kadrovsko uređivanje i "čišćenje" Kantonalnog tužilaštva. Umjesto toga, one koje ste trebali disciplinovati i krivično goniti zbog utvrđenih zloupotreba i težih povreda službene dužnosti, vi ste nagrađivali ili puštali da njihova djela zastare - kažu u SKS. 

Tužioci su poručili da bi suštinsko opredjeljenje Skupštine KS trebalo biti – jačanje demokratičnosti, političke kulture i vladavine prava. Iz Skupštine ističu da je upravo sve pobrojano Skupština KS demonstrirala na svojoj posljednjoj sjednici.

Odlika totalitarnih režima

Temeljitim razmatranjem izvještaja o radu Kantonalnog tužilaštva, stavljanjem diskusije na uvid javnost,  omogućavanjem žrtvama sistemske korupcije u pravosuđu da vam se direktno, argumentirano i civilizirano obrate, jačamo demokratičnost i političku kulturu. Pristup i stav da do tužilaca ne smije doprijeti glas građana, čak ni kroz institucionalni kanal, nije odlika demokratskog uređenja vlasti koje se deklerativno spominje, nego totalitarnih režima.

- Na istinsku demokratiju morat ćete se početi navikavati i ljubazno odgovarati građanima koji vas plaćaju, a ne izbjegavati i napuštati sjednice Skupštine kad se susretnete s argumentima koji vam ne odgovaraju. Iznad zakona i volje naroda niko ne može biti - jedna je od poruka u odgovoru Skupštine KS. 

Skupština KS nije dovela u politički kontekst pravosudnu instituciju, za što se također optužuje od tužilaca.

- Upravo vi ovakvim paušalnim saopštenjima bez argumenata sami dovodite pravosuđe ili jedan njegov dio u politički kontekst. Skupština KS je otvorila institucionalni dijalog, do kraja transparentan, i svakako ga namjerava nastaviti - nastavlja se u odgovoru SKS.

Iako se Skupština poziva na kritičko sagledavanje rezultata Kantonalnog tužilaštva, u njenom odgovoru stoji da je to čudno, jer je čelnica Kantonalnog tužilaštva pokazala da joj kritičko sagledavanje ne odgovara. 

- Glavna tužiteljica je pobjegla pred rezultatima analize rada Tužilaštva i iznesenim pravnim argumentima, napuštajući salu i pokazujući nepoštovanje prema zastupnicima i cjelokupnoj javnosti Kantona Sarajevo - tvrde iz Skupštine KS.

Volja građana iznad stranačja i politike

O kakvim političkim obračunima se govori, pitaju iz Skupštine KS. Šarolik stranački sastav skupštinske većine koja se izjasnila inicijativom za smjenu glavne kantonalne tužiteljice dokazao je da se u ovom slučaju volja građana izdigla iznad bilo kakvog stranačja i politike. Ne dolikuje predstavnicima pravosuđa da izmišljaju političko blato u koje bi se neodgovorni pojedinci mogli skriti.

O nezavisnosti Tužilaštva i ostvarivanju funkcije zbog koje ono postoji, iz Skupštine podsjećaju da je ovo zakonodavno tijelo već mnogo učinilo da osigura nezavisnost Kantonalnog tužilaštva, osiguralo je sredstva i kapacitiralo Tužilaštvo, kako su njegovi rukovodioci tražili.

- Pozivanje na odgovornost zbog očitih zloupotreba i neshvatljivih propusta nije nikakav atak na nezavisnost pravosuđa. Nezavisnost se postiže u okviru njegovog zakonskog okvira i zakonitog rada, ne možete je zagovarati za one koji u tom okviru ne rade - stoji u odgovoru SKS. 

Skupština KS nastavit će insistirati da Kantonalno tužilaštvo etično i zakonito radi svoj posao.

- Uvjete smo osigurali pruživši iskrenu ruku podrške, a na odgovornost ćemo sve jače i glasnije pozvati, bez kompromisa i ustupaka, u ime građana koji su nas birali - poručuju zastupnici Skupštine KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.