- Sinoć je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zabilježena tropska noć, i ta činjenica govori nam da zaista vlada jedna neuobičajena vremenska pojava upravo nad našim područjem. Imamo tu tropsku noć koja je uzrokovana dotokom toplih zračnih masa sa sjevera Afrike koje pristižu u naše krajeve, a imamo i pojačan južni vjetar. Danas se u centralnim i istočnim područjima Bosne očekuju natprosječno visoke temperature zraka, a vrlo vjerovatno je da će u Sarajevu danas biti i 31 stepen - govori Sladić i dodaje:

- Kada govorimo o tropskim noćima, one su zaista neuobičajene za glavni grad BiH. Teško da ih zabilježimo i u ljetnim mjesecima. Naravno, desi se s vremena na vrijeme, u pojedinim godinama. Najviše smo ih imali 2007. godine, čak njih osam, od toga pet u augustu, dvije u julu i jedna u junu. I to je možda najveći broj tropskih noći u ovom stoljeću. Ali kada govorimo o maju mjesecu, ona je bila samo još 28. maja 1993. godine - govori Sladić.

Nedim Sladić

Naglašava da građani narednih dana obrate pažnju na saharski pijesak jer će stvarati probleme.

- Naime, ovih dana imamo veliki dotok tih koncentracija saharskog pijeska i moglo bi doći do povećanja zagađujućih čestica, suspendiranih lebdećih čestica u zraku. Pijesak se najviše vidi na automobilima, staklima i moja preporuka je da sa pranjem vozila i prozora sačekaju do srijede - savjetuje.

Sladić kaže da će temperature zraka i u narednim danima ići do 32 stepena, naročito na jugu naše zemlje, Hercegovini.

- Nešto manje svježeg zraka u noći na subotu, prostrujat će preko sjevera Bosne. Noć koja slijedi će svakako biti puno prijatnija, sutra vjerovatno neće biti juga, bit će nešto svježije, ali još natprosječno toplo. U nedjelju i ponedjeljak će temperature osjetnije porasti. U noći s utorka na srijedu možemo očekivati jedno zahlađenje koje bi nam stiglo ovaj put s jugozapada i ono bi donijelo određene količine kiše u veće dijelu naše zemlje. Od 20. do 25. maja će biti nešto promjenjivije vrijeme s nižim temperaturama zraka - rekao nam je Sladić.