Djevojka je dvije sedmice nakon imunizacije umrla od ugrušaka koje su rijetka pojava Johnson&Johnsona. 

Za razliku od drugih država EU-a koje su tu vakcinu povukli ili je preporučili samo za starije, ona se ljetos u Sloveniji koristilo bez ograničenja. Vakcina, koja se daje u jednoj dozi, bila je posebno popularna među mladima.

- Ministar Janez Poklukar mora preuzeti odgovornost i dati ostavku jer je odluku o toj vakcini donio mimo mišljenja struke - rekao je novinarima zastupnik Socijalnih demokrata Dejan Židan.

Pozivajući se na dokumente vlade, list "Dnevnik" je u petak objavio da su odluku bez konsultiranja epidemiologa i infektologa donijeli saradnici ministra zdravstva.

Nakon smrti djevojke, korištenje Johnson&Johnsona je obustavljeno i vlada je odlučila da će se svi ljudi ubuduće vakcinisati sigurnijim vakcinama Pfizerr-BioNTecha i Moderne, osim onih koji na vlastitu odgovornost žele Johnson&Johnson.

- To je bio još jedan u nizu poteza ove vlade u kojima su pregažena pravila struke i javnosti - rekao je Marjan Šarec, bivši premijer i jedan od vođa lijeve opozicije.

Bivša premijerka Alenka Bratušek smatra da sve vezano na kontrolu i vođenje epidemije ide naopako, pa da zato ne treba odstupiti samo Poklukar, nego cijela vlada Janeza Janše, prenijela je Hina.