Bijeli štrajk

Slovenski policajci pojačali kontrole, formirale se kolone na graničnim prijelazima

Objavljeno: 19.11.2018. u 13:02

Slovenski policijski sindikat od jutros je zaoštrio svoj bijeli štrajk, započet u oktobru, izvođenjem pojačanih graničnih kontrola na graničnim prijelazima Obrežje (Bregana) i Gruškovje (Macelj), nezadovoljan tokom pregovora s vladom o povećanju plaća

Originalan otpor: Policija na graničnim prijelazima vještački stvara kolone

Kako su za televizijsku stanicu POP-TV izjavili čelnici tog sindikata Radivoj Uroševič i Sebastjan Korošec, pojačane štrajkaške aktivnosti odvijaju se tako da slovenska policija na ta dva prijelaza s Republikom Hrvatskom "provodi pojačane kontrole teretnih vozila", a to znači da na obje strane prijelaza nastaju kolone.

Sindikat slovenskih policajaca nezadovoljan je stavom vlade da se njihove plaće usklade s plaćama državnih službenika sličnog ranga. Oni  tvrde da je sadašnja vlada čak odustala od obećanja koja im je, nakon štrajka u proljeće ove godine, obećala prijašnja vlada, ocijenivši da je to za njih "neprihvatljivo".

U izjavi za POP-TV čelnici sindikata vladi su zaprijetili da bi štrajkaške aktivnosti na granici mogli proširiti i na druge prijelaze ako se zastoj u pregovorima nastavi, ali i kako se nadaju da će vlada već poslijepodne, kako je najavila, poslati kompromisni prijedlog o mogućem rastu njihovih plaća, nakon čega bi se pregovori mogli nastaviti, a zaoštrene štrajkaške aktivnosti obustaviti.

- Vladini pregovarači do sada nas nisu shvaćali ozbiljno, ali smo rezervirali vrijeme za nove pregovore ako danas popodne dobijemo novi prijedlog vladinih pregovarača - kazao je Uroševič.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije