Utorak, 15.06.2021.

Slučaj Uborak: Nedopustiva upotreba policijske sile protiv građana Mostara

Zahtijevamo da se provede istraga o načinu upotrebe specijalnih policijskih snaga, kao i okolnostima u kojima je više osoba povrijeđeno, te da oni koji su upotrijebili prekomjernu policijsku silu ponesu odgovornost, saopćila je potpredsjednica FBiH 

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović oštro osuđuje jutrošnju upotrebu specijalnih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv građana Mostara prilikom deblokiranja deponije Uborak.

- Zahtijevamo da se provede istraga o načinu upotrebe specijalnih policijskih snaga, kao i okolnostima u kojima je više osoba povrijeđeno, te da oni koji su upotrijebili prekomjernu policijsku silu da rastjeruje građane koji već mjesecima mirno i nenasilno protestiraju, tražeći samo svoja prava, ponesu odgovornost. Policijske organe pozivamo na rad u skladu sa zakonom i na korektno postupanje prema onima koji se nalaze na mirnim okupljanjima - saopćeno je danas iz Ureda potpredsjednice FBiH.

Kako se navodi u saopćenju, vlasti Grada Mostara i nadležne kantonalne institucije moraju uvažiti opravdane zahtjeve svojih građana koji već mjesecima upozoravaju na nezakonite aktivnosti u vezi sa deponijom Uborak.

- Oni imaju pravo da dignu svoj glas protiv onoga što smatraju nedopustivim, a to je, prema njihovim javnim istupima, nepropisno odlaganje otpada svih vrsta, kojem nije mjesto na jednoj ovakvoj sanitarnoj deponiji. Tim prije jer navedeno samo po sebi nanosi ogromnu štetu lokalnoj zajednici, Gradu Mostaru i svim građanima, a najviše mještanima naselja Vrapčići i Bijelo Polje. Nedopustivo je silom ići na građane koji samo traže da se poštuju zakoni ove zemlje - navedeno je u saopćenju.

Posebno je, dodaje se, šokantno da se sve ovo čini uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava, što još jednom ukazuje na potrebu dubokog preispitivanja našeg društva u pogledu zaštite interesa svakog čovjeka i njegovih sloboda.

- Pozivamo nadležno Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH na aktivno učešće u rješavanju navedenog problema, a nadležne u preduzeću koje upravalja deponijom da poštuju ranije donesene naloge Federalne uprave za inspekcijske polove. Apeliramo na sve strane da se do sistemskog i dugoročnog rješenja za ovaj problem može doći isključivo dijalogom i međusobnim uvažavanjem - navodi se.

Jutrošnja dešavanja na deponiji Uborak osudili su i iz Demokratske fronte.

Iz ove stranke je saopćeno kako "osuđuju svaki vid nasilja i upotrebu sile nad građanima koji samo traže da se institucionalno riješi ovaj problem gdje su direktno ugroženi životi građana Mostara".

- Da su gradske vlasti ispoštovale dogovor od prije šest mjeseci koji je postignut sa prosvjednicima, kada su se obavezali da će formirati stručnu radnu grupu te pokušati naći rješenje za deponiju Uborak, izbjegli bi ponovnu blokadu iste kao i nemile scene upotrebe sile pripadnika MUP-a HNK-a nad prosvjednicima.

Podsjećamo da je okolišna dozvola za deponiju Uborak istekla 4. decembra 2019. godine i da je samim tim ova deponija i njen rad trenutno nelegalan te je upitna i legalnost jutrašnje akcije pripadnika MUP-a HNK.

Gradski odbor Demokratske fronte Mostar daje punu podršku prosvjednicima te insistiramo da odgovorni na svim razinama vlasti iznađu adekvatno rješenje koje će trajno riješiti ovaj veliki problem građana Mostara - naveli su iz DF-a.

Potpredsjednica naše stranke Irma Baralija saopćila je da je "jutros u Mostaru Specijalna policija MUP-a HNK pokazala svoje najbrutalnije i najagresivnije lice nad građanima koji danima protestuju pred Deponijom Uborak"

- Gazili su i udarali sve redom, uključujući žene i djecu. Naša stranka traži hitno očitovanje Vlade HNK i premijera te odgovornost onih koji su odobrili ovakvo nasilje nad ljudima na Uborku. Takođe tražimo da Parlament Federacije BiH preuzme upravu nad gradom Mostarom, s obzirom na to da je ova institucija, između ostalih, produžavala mostarsku agoniju i politički vakuum bez izbora i Gradskog vijeća dajući privremene dozvole za upravljanje gradom posljednjem izabranom gradonačelniku. U situaciji kada je taj isti čovjek, nelegitimni gradonačelnik, izvjesno vrijeme na liječenju van BiH, u Mostaru ne postoji niko ko bi donosio bilo kakve odluke - navela je Baralija.

U saopćenju se dodaje da se "hitno traži odgovor ko je naredio slanje policije na ljude koji brane zakon i policiju stavio u službu bezakonja i zaštite deponije kojoj je istekla okolišna dozvola".

- Nećemo dozvoliti da sistem funkcioniše samo kada treba prosipati silu nad ljudima, ovo nije policijska diktatura, ovo je demokratska zemlja i tražimo da se očituju i uključe svi, od Federalne vlade i Parlamenta, do ombudsmena za ljudska prava - saopćili su iz Naše stranke.

Ranije su se saopćenjem za javnost oglasili i iz mostarske SDA, a u kojem su skrenuli pažnju na činjenicu da je još prije više mjeseci potpisan Sporazum između gradskih vlasti i predstavnika građana o potrebi provođenja aktivnosti na iznalaženju nove lokacije za deponiju.

- Do sada skoro ništa nije preduzeto po potpisanom sporazumu, te ovim putem pozivamo Grad Mostar da hitno postupi po zaključcima iz navedenog sporazuma - naveli su iz SDA Mostar.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh