open-navfaktor-logo
search
Komentari su urnebesni
Snimljena dosad neviđena "zvijer" na granici Hrvatske i BiH
Hrvatski lovački portal na Facebooku je objavio službeni dopis hrvatskog Državnog inspektorata da je u općini Dvor - identificirana puma!
21.02.2022. u 13:05
get url
text

Ništa to ne bi bilo čudno da iz Inspektorata nisu, nakon što ih je o "neobičnoj životinji" obavijestila policija, pregledali snimke na kojima se ona nalazi.

Uprkos tome, a kako su prenijeli brojni hrvatski mediji, obavijestili su općinu Dvor na Uni, lovce i udruženja koja brinu o životinjama da u njihovom području luta puma.

U dopisu koji je poslala zaposlenica hrvatskog Državnog inspektorata stoji kako su obaviješteni od zaposlenika policijske stanice Gvozd da su nadzorne kamere MUP-a na lokaciji Donji Žirovac (Dvor) u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom snimile divlju životinju - pumu.

- Nastavno na navedenu lokaciju radi se o području na kojem je evidentirano devet posjednika farma/ domaće životinje i nema evidentiranih uzgoja divljih životinja. Također, smatram da na navedenom području nema ni osoba koje bi držale divlje životinje/pume u zatočeništvu. Pripadnici Policijske stanice Gvozd u kontaktu s graničnom policijom BIH dobili su informaciju da su oni prije nekoliko dana zatekli na drveću raskomadane dijelove ovaca, što se može dovesti u vezu sa snimljenom pumom - stoji u dopisu.

Veterinarska inspekcija, stoji dalje, nije primila nikakve informacije o napadu te divlje životinje na domaće. Međutim, podsjećaju na Zakon o zaštiti životinja, koji je propisao postupanje s divljom životinjom pronađenom van prirodnog staništa tako da se osigura njeno vraćanje u prirodno stanište, ako je moguće, zatim da se nudi najbližem lovoovlašteniku ili zoološkom vrtu koji je opremljen za njeno primanje.

- Dobio sam fotografiju životinje. Premda je pomalo mutna, čini mi se da je to pas u tipu srednjoazijskog ovčara. Postoji mogućnost da neko ima pumu koja je pobjegla, naravno, ali u prirodi ne postoje pume bijele boje - rekao je Jutarnjem Damir Skok, direktor ZOO Zagreb, upitan hoće li ovu pumu, ako je ulove, primiti u ZOO vrt.

Kaže kako mu se čini da za tim neće biti nikakve potrebe.

Objava Hrvatskog lovačkog portala, očekivano, izazvala je lavinu šaljivih komentara pratilaca.

"To kad naručiš pumu s aliexpressa",  "Kakva puma, pa nema Pumin znak, prije bih rekao da je Adidas", "To je Pink Panter, samo je malo ljetos izblijedio na suncu", "Ako je to puma, ja sam jaguar",  "To je Medo (tornjak) od Sime sa Žirovca"... samo su neki od komentara na ovoj objavi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.