VEZANI TEKST - Oglasilo se Tužilaštvo: Zbog čega je osumnjičeni za napad na Memiševiće pušten na slobodu

On je kritikovao pojedine političare koji su kao "turisti došli u Višegrad", da bi se slikali, i svojim izjavama dizali međunacionalnu tenziju u gradu u kojem, kako je istakao, "nema nikakvih problema u odnosima između Bošnjaka i Srba".

Sofović je za N1 dodao i kako mu smeta što se u medijima "konstantno potencira" kako je ovo napad na povratnike, te je poručio da "treba dati vremena" istražnim organima kako bi rasvjetlili ovaj slučaj.

- Taj nemili događaj iznenadio je sve stanovnike općine Višegrad, bez obzira jesu li Bošnjaci ili Srbi. Možda da je više iznenadilo njegovo puštanje. Ja bih želio da se ovaj slučaj spusti na institucionalni nivo, kako je danas djelovao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, i da se pomogne istražnim organima, a ne da se ide na politiziranje i dizanje međunacionalnih tenzija. Ovdje se ne radi o međunacionalnom napadu nego se radi o napadu iz koristoljublja - rekao je Sofović.

Na pitanje kako komentira to što je osumnjičeni pušten uprkos činjenici da je pao na poligrafu, te da li je bilo i drugih načina da se rasvjetli ovo krivično djelo, Sofović je odgovorio da su MUP i ostali policijski organi su izašli na teren, uzeli su sve otiske.

- Ne znam koliko vremena treba za analizu. Nađen je šaržer od pištolja na kojem su otisci i tako dalje. Treba dati vremena istražnim organima - dodao je.

Na pitanje koliko je na ovo zlodjelo utjecala neprimjerena retorika pojedinih političara, kao što neki insinuiraju posljednih dana, istakao je da političari to koriste, ali bi "još jednom pohvalio ministra Hurtića koji je prvi i jedini institucionalno djelovao".

- Ostali (političari) su dolazili u Višegrad kao turisti. Po mom ličnom shvatanju i mišljenju imali su jedan neprimjeren pristup, ulazili su obuveni, kao i napadač, u svetom mjesecu ramazanu. I slikali se i te fotke objavljivali po društvenim mrežama. Ja se ne slažem s tim. Mi u Višegradu nemamo nikakvih problema u odnosima između Bošnjaka i Srba - rekao je Sofović.

Koliko će sve ovo negativno uticati na druge povratnike? Hoće li ih pokolebati u želji da ostanu na vlastitom pragu?

- Može pokolebati ako će političari konstantno izlaziti i potencirati da se to desilo povratnicima, da se desilo Bošnjacima. Ovdje se desio napad na porodicu Memišević, koji jesu Bošnjaci. Imam problem sa tom retorikom "povratnik". To meni djeluje kao nešto negativno. To nisu povratnici – to su Bošnjaci muslimani, Višegrađani. Ne razumijem zašto se Bošnjaci u entitetu Republika Srpska nazivaju povratnicima? Ajša i Fadil na Ilidži se ne nazivaju povratnicima, a u Višegradu jesu. Osjećam kao Bošnjak uvredu kad me neko nazove povratnikom i došlom. Nisam nikakav povratnik, ja sam Bošnjak islamske vjeroispovijesti. Mi Bošnjaci osjećamo diskriminaciju kada nas neko naziva povratnicima - kazao je Sofović.