Kazao je da ni Naša stranka, ni akteri današnjeg sastanka predstavnika "Osmorke" sa SNSD-om, uopće ne spominju NATO integracije, iako se radi o najvažnijem vanjskopolitičkom cilju Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Naša stranka saopćila uvjete za učešće u pregovorima o državnoj vlasti

Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta su prije četiri godine pred SNSD postavili uvjet koji se odnosi upravo na NATO integracije, što je rezultiralo aktiviranjem Akcionog plana za članstvo (MAP) i velikim iskorakom BiH na putu ka članstvu.

- Ni Naša stranka, a ni akteri današnjeg sastanka predstavnika "Osmorke" sa SNSD-om, uopće ne spominju obavezu povlačenja antidejtonskih i protivustavnih odluka Narodne skupštine Republike Srpske - dodao je Špago.

Umjesto suštinskih zahtjeva, Naša stranka je ponudila apstraktne uvjete koji nisu ništa drugo nego izgovor za gaženje svojih proklamovanih principa i koaliranje sa SNSD-om i HDZ-om, saopćeno je iz SDA.

- Za razliku od Naše stranke, ostatak "Osmorke" se i ne trudi sakriti činjenicu da su očigledno pristali na sve ultimatume Milorada Dodika samo kako bi postali dio vlasti - kazao je Špago.

Istaknuo je i da je bespogovorno pristajanje na zahtjeve Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i SNSD-a, tražeći zauzvrat samo pozicije u vlasti unutar kvote koja pripada bošnjačkom narodu, potpuna kapitulacija koja će nanijeti ogromne štete državi Bosni i Hercegovini.