Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović podsjeća da su granatirane Slatina i Batva, civilne četvrti gdje nema nikakvih vojnih ciljeva, gdje su isključivo civili.

- Za koje su znali da se radi o veoma gusto naseljenim civilnim četvrtima. Imali smo deset žrtava, ubili su deset žena i muškaraca, bilo je više ranjenih. Na Slatini čak osam, a u Batvi dvije žene od kojih je jedna bila trudnica. Radi se o strašnom činu terorizma - rekao je Imamović.

Počinioci još nisu identificirani niti kažnjeni.

Predsjednik Fondacije Sinan Alić navodi da su oni podnijelli krivičnu prijavu protiv komandne strukture Majevičke brigade.

- Prve, druge, treće. Ne znamo mi s kojeg topa je to ispaljeno. Nikada nikakav odgovor nismo odbili od Tužilaštva. Sada kada ovo završimo, kompletirat ćemo ponovno tu dokumentaciju i uputiti Tužilaštvu, tražiti ko je odgovoran za 121 civilnu žrtvu - rekao je Alić.

Nepotpune informacije o mjestu i imenima poginulih kao i činjenica da ne postoji jedinstveno mjesto gdje se vodi spisak stradalih civila uveliko otežava provedbu projekta.

- Pozivam rodbinu, najbolje prijatelje da dođu, da vide što imamo od dokumenata, šteta je da zaboravimo bilo koje ime - naglasio je Alić.

Na Slatini i u Batvi život je izgubilo deset osoba. Među njima su bili Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Strateški cilj agresora su bile zaštićene zone, odnosno urbano naseljana područja grada Tuzle.

Šefika Bajić, Ivica Bajtalo, Blagoje Jović, Hasnija Jusufović, Milena LJubojević, Amir Mujačić, Faruk Šakambet i Anel Žunić su ubijeni 2. decembra 1992. godine u naselju Slatina. Nedaleko od Slatine u istom trenutku život su izgubile Emira Sarajlić i Daniela Miholić.