open-navfaktor-logo
search
Deset projekata
Sporazum PoMAK-a i SDA u Bihaću: Nećemo se baviti spinovima, već velikim projektima
Pokret za modernu i aktivnu Krajinu i SDA potpisali sporazum "10 projekata za Bihać"
16.10.2019. u 14:15
get url
text
PoMAK i SDA sporazum

Sporazum između gradskih odbora Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) Bihać i Stranke demokratske akcije (SDA) Bihać na realizaciji političko-ekonomske platforme "10 projekata za Bihać" potpisan je danas u Bihaću. Kako je navedeno u sporazumu, stranke potpisnice obavezuju se da će u narednom periodu zajednički realizovati deset procesa i projekata koji su trenutno najznačajniji za grad Bihać.

- PoMAK je prije petnaestak dana održao konferenciju za medije gdje smo pozvali sve političke partije da podrže deset projekata i procesa koji su od strateškog značaja za Bihać za koje smo stvorili potrebne preduvjete i obezbijedili značajan dio sredstava. Naš cilj je da osiguramo i političku podršku za njihovu nesmetanu realizaciju. Taj poziv prihvatila je Stranka demokratske akcije koja u Gradskom vijeću participira sa jedanaest vijećnika i koja je značajan faktor i na višim nivoima vlasti, te smo utvrdili sporazum za to. Ulazimo u izbornu godinu i ne možemo dozvoliti da značajne stvari i kapitalni projekti postanu taoci pojedinačne političke trgovine, ucjena i sitnih interesa, pa i po cijenu naše političke sudbine. Moramo promijeniti taj pristup i svi zajedno raditi na projektima koji imaju dugoročnu vrijednost - rekao je predsjednik PoMAK-a i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Na prvo mjestu u sporazumu tretirana je migrantska kriza koju u najgorem obliku već dvije godine trpi Grad Bihać, a u čije rješavanje se do sad nisu uključile nadležne državne institucije, dok se sredstva namijenjena za te svrhe raspoređuju mimo Bihaća. Od dugoročnih strateških projekata prioritete u sporazumu zauzeli su nastavak ulaganja u izgradnju Aerodroma Bihać i ulaganja u infrastrukturu Nacionalnog parka „Una“ kao generatora razvoja turzima u gradu Bihaću, a što uvelike zavisi od političke volje na Federalnom nivou. Tu su i kapitalni projekti magistralne putne infrastrukture i sportskih objekata u gradu Bihaću za šta su već osigurana sredstva, kao i ulaganja u poslovni sektor i razvoj poduzetništva mladih itd.

{$galerijaFotografija}

- Ovim sporazumom nudimo potpuno drugačiji koncept saradnje od onog koji dominirao do sad. Obavezali smo se da zajednički realiziramo veliki broj prioritetnih projekata kao što su izgradnja aerodroma u Bihaću, ulaganja u infrastrukturu u Nacionalnom parku Una, niz drugih projekata vezanih za razvoj turizma, poboljšanje cestovne i sportske infrastrukture na području našeg grada. Nećete tu dakle naći raspodjelu javnih preuduzeća i fotelja niti opća obećanja kojih su Bišćani već odavno siti. Mi se nećemo baviti spinovima. Fokus će biti konkretni projekti. A javno prezentirajući stepen njihove realizacije građani će redovno imati priliku da se uvjere da ćemo raditi posao za koji su nas izabrali- rekao je predsjednik GO SDA Samir Muminović.

Tom prilikom istaknuta je opredijeljenost da se političke razlike stave po strani i iskoriste svi raspoloživi politički kapaciteti ljudi iz Bihaća koji su pozicionirani na višim nivoima vlasti u cilju da se zajedničkim snagama bore za rješavanje velikih problema i realizaciju projekata koji će doprinijeti daljem razvoju grada Bihaća.

- Izborni zakon jasno govori kad se vodi predizborna kampanja i koliko treba da traje. U Krajini, nažalost, kampanja ne samo da traje gotovo neprekidno, već je nezobilazan njen dio kočenje projekata da se stvori privid neke nepravde i zapostavljenosti našeg kantona. Pogubna praksa postalo je i stavljanje javnih resursa u funkciju održavanja tankih većina u kantonalnoj skupštini i u vijećima. Saradnjom lokalnog i federalnog nivoa pokazat ćemo da je rad u korist građana jedini pravi put, da smo prije svega Bišćani a tek onda pripadnici različitih stranaka. Za većinu ovih projekata sredstva su već obezbijeđena, kako u federalnom tako i u gradskom budžetu. Ovo je naravno samo polazna tačka i mi ćemo se zajedno truditi da u narednom periodu privučemo u Bihać još više investicija i projekata - rekao je predsjednik KO SDA USK i ministar u Federalnoj vladi Šemsudin Dedić.

PoMAK i SDA sporazum
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.