open-navfaktor-logo
search
Podnijeli zahtjeve
Sramotno: U Parlamentu FBiH 17 zastupnika traži "bijeli hljeb"
Tražili da nakon isteka mandata godinu dana primaju plaću koja iznosi oko 3.000 KM
16.11.2018. u 21:24
get url
text

Mnogo bure diglo se jer je grupa od 11 zastupnika iz državnog Parlamenta, putem apelcije Ustavnom sudu BiH, tražila vraćanje priviligije poznate pod nazivom "bijeli hljeb". Međutim, dok ova privilegija na državnom nivou trenutno ne postoji, na nivou FBiH je omogućava Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, a sada ju je iskoristilo čak 17 zastupnika iz Parlamenta FBiH.

Kako je za TV1 zvanično potvrđeno, zahtjeve su podnijeli: Oliver Radoš, Radoslav Luburić, Marin Barbarić, Blaž Župarić, Boris Barun, Darijana Katić i Jozo Bagarić iz HDZ-a BiH. Iz SDA je riječ o Rasimu Omeroviću, Emini Kahriman, Dževadu Agiću i Almiri Ćosić-Avdić. Bijeli hljeb žele i Zdravko Kuzman (HDZ 1990), Amra Haračić i Jasmin Kadić, koji su ove godine prešli iz DF-a u SDP, Midhat Karović (DF), Slavica Josipović (HNS) te Alma Arnaut (BPS).

Oni su u suštini tražili da nakon isteka mandata godinu dana primaju plaću koja iznosi oko 3.000 KM, javlja TV1. Privilegija se ranije obustavlja ukoliko bivši zastupnici odu u penziju ili se zaposle. U "idealnoj" opciji to znači da će primati oko 36.000 maraka u godini dana, a neće raditi ništa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.